KOKEZA ZA KURIR OTVORENO: Predsednik FSS govori o ratu VEČITIH, otkriva koga su sudije oštetile i kada će nam stići VAR
Foto: Nemanja Nikolić

VREME JE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

KOKEZA ZA KURIR OTVORENO: Predsednik FSS govori o ratu VEČITIH, otkriva koga su sudije oštetile i kada će nam stići VAR

Fudbal -

Predsednik FSS Slaviša Kokeza u intervju za Kurir ekskluzivno otkriva koga su sudije najviše oštetile u Superligi, kako reaguje na njihove greške, kada će se na srpskim terenima upotrebiti VAR tehnologija, kako će se državi pomoći da sprovede privatizaciju fudbalskih klubova...

Da li ćemo 2020. pamtiti po učešću „orlova“ na EP? - Svi mi iz FSS, i vođstvo i zaposleni, posvećeni smo tome da naš tim dobije sve što je potrebno da bi dočekao spreman utakmice u martu. Nadamo se da ćemo se posle tih mečeva naći među putnicima za Evropsko prvenstvo. Moram biti optimista ako kvalitet naših igrača uporedimo s rivalima.

Šta ćete uraditi u slučaju plasmana EP, a šta u slučaju neuspeha? - Nezahvalno je pričati o stanju posle eventualnog neuspeha, a ne bih ništa posebno izdvojio kao plan u slučaju našeg odlaska.

Kako ocenjujete svoj rad od 1 do 10? - Ne bih se ocenjivao.

foto: Nemanja Nikolić

Šta vas čini ponosnim? - Srbija se plasirala na Mundijal 2018, pa je na sledećem takmičenju Lige nacija bila prva u grupi, dva puta smo se plasirali na Euro za reprezentacije U21. Dakle, nijedno veliko takmičenje nije propušteno, a nadam se da će se niz nastaviti plasmanom na Euro 2020. To je sportski deo priče.

Kada i gde počinje izgradnja Nacionalnog stadiona? - Kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, a on drži reč, projekat će biti gotov početkom sledeće godine i ubrzo posle toga će početi i prvi radovi. Stadion je definitivno na prostoru opštine Surčin, a u toku je tender za izgradnju.

Kada će biti gotovi šest novih stadiona u Srbiji? - Projekti su u završnoj fazi rada ili su već urađeni. U toku 2020. će u većini gradova početi da se grade.

Zašto stadioni u Leskovcu, Loznici, Zaječaru ili Kraljevu, gde su klubovi daleko od elitnog ranga takmičenja? - Mesto u Superligi nikome nije garantovano. Za tri godine, dok se budu gradili stadioni, moguće je da se razviju ovi centri koji zaslužuju da imaju klubove u eliti. Verujem da bi u ovim gradovima bila dobra poseta, a Vranje je najbolji primer. Kada su pri kraju prvenstva zaigrali na svom stadionu, niste mogli pronaći prazno mesto. Očekujem da će gradonačelnici i privrednici iz tih gradova, kad budu videli kako su lepe stadione dobili od države, poraditi na tome da formiraju jake klubove i dođu u poziciju da igraju u Superligi.

foto: Nemanja Nikolić

Da li rivalstvo Zvezde i Partizana postaje nezdravo? - Teško pitanje... Rivalstvo je dobro dok se ne pretera, posebno u medijskim nastupima funkcionera. Nije to dobro ni za klubove, ni za fudbal. Šaljemo lošu poruku celoj Srbiji. Zapaljivim govorima izazivamo neželjene reakcije navijača, zato je potrebno spustiti tenzije i dovesti rivalitet na normalan nivo.

Da li novac koji od države ide ka Zvezdi i Partizanu treba pravednije raspodeliti? - Realno, kod večitih se sliva veliki iznos, ali ne znači da manji klubovi nemaju pomoć i pažnju države. Nisam siguran da običan navijač zna koliko je pomoći, recimo, otišlo Radničkom, Radniku, Spartaku, Vojvodini... Večiti su najinteresantniji, poseban brend, sa najvećim brojem navijača, pa je i prirodno da im se najviše pomaže.

Kada će navijačima Zvezde i Partizana prestati da budu krivi predsednici FSS za neuspehe njihovih klubova? - Kada rukovodstva klubova priznaju da je greška za loš rezultat u njima. Isto bismo mogli i mi da se vadimo na njih i kažemo nismo pobedili Portugal zbog Zvezde, Partizana, ali takvi izgovori su neozbiljni.

Složićete se da je suđenje zaista loše? - U pojedinim slučajevima bismo mogli da se složimo. Generalno, takva ocena ne stoji. Ako je odigrano oko 350 utakmica, ozbiljnije greške sudija su se dogodile na manjem procentu, na manje od 15 mečeva, to je od tri do četiri odsto od odigranih utakmica. Uzmimo mečeve u Evropi ili Mundijal. Pa u Rusiji smo imali VAR, na našem meču sa Švajcarskom čist penal nad Mitrovićem i nikom ništa. Sudija pogrešio, VAR pogrešio.

Kada će biti uveden VAR? - Trudimo se da završimo posao za početak sledećeg prvenstva, ali mislim da će se to desiti u septembru. Pre toga bih voleo da neko napravi analizu trenutnog stanja i da se tačno zna kada je bio ili nije bio penal. Ako je neko oštećen ove sezone, onda su to Javor i Inđija.

Da li ste ipak ponekad hteli da iskočite iz sopstvene kože zbog greške sudije? - Naravno da se nerviram! Dešavalo se da ugasim televizor ili odem s utakmice kada vidim grešku - između ostalog je rekao Slaviša Kokeza, predsednik FSS.

foto: Nemanja Nikolić

Reprezentacija na prvom mestu Vučić uvek pita da li treba pomoć države

U kojoj meri se savetujete s predsednikom Vučićem? - Razgovaramo o svemu, najviše o tome kako da država pomogne razvoju infrastrukture. Zahvaljujući njegovom racionalnom odnosu prema sportu, ali i drugim stvarima u državi, došli smo u situaciju da pričamo o izgradnji stadiona. On je izuzetno marljiv čovek, razume potrebu ulaganja novca u sport i na tome smo mu veoma zahvalni. Uvek pita da li postoji nešto što bi pomoglo reprezentaciji i da država bude na usluzi, jer emotivno doživljava mečeve nacionalnog tima.

Nedopustiv odnos Muslin smenjen zbog Sergeja

Kako iz ove perspektive gledate na svoju odluku da smenite Muslina? - Na početku sam svim selektorima rekao, pa i sadašnjem Tumbakoviću, da dok sam ja predsednik, svaki selektor ima samo jednu obavezu prema FSS i državi Srbiji, a to je da su dužni da igrače koji su na granici toga da li treba ili ne treba da budu reprezentativci Srbije na prijateljskoj utakmici ubace jedan minut u tim da nam se ne bi ponovo desio Marko Arnautović. Niko ne kaže da je kriv selektor, već kaže da je kriv predsednik saveza. Pomenuću Sergeja Milinković-Savića! Neću polemisati o tome da li on zaslužuje peticu, šesticu, devetku ili desetku kao igrač, ali moramo se složiti oko toga da je Sergej zaslužio šansu i da ne treba dođe u priliku da razmišlja o tome da zaigra za drugu reprezentaciju.

Dokle više Podela na zvezdaše i partizanovce šteti reprezentaciji

Zašto na domaćim mečevima, pa i na utakmicama reprezentacije, postoji trend opadanja gledanosti? - Ne bih se složio da ima manje publike na mečevima reprezentacije. Nema je dovoljno, ali nije manje nego pre četiri godine. Postoji nekoliko razloga, a osnovni je navijačka podeljenost našeg naroda na zvezdaše i partizanovce. Stoga njih više interesuju dueli njihovih klubova nego nacionalnog tima, što ja ne mogu da shvatim, niti da se složim s tim. Da bi se to promenilo, moramo svi zajedno da idemo ka jednom cilju i da vraćamo ljude na stadione, jer ova pojava pogađa isto i klubove i reprezentaciju.

Ljuti rivali POŠTUJEM TERZU I VUČELU, DOSTUPAN SAM IM 24 SATA!

Kakav je vaš odnos sa Zvezdanom Terzićem i Miloradom Vučelićem? - Juče sam pričao s Vučelićem, a danas sam se čuo s Terzićem. Za obojicu sam dostupan 24 sata, imamo normalnu komunikaciju. Van zvaničnih sastanaka i što se tiče neformalnog druženja, mogu da kažem da sam više puta popio kafu ili otišao na ručak s Terzićem i Vazurom. S Terzićem, uostalom, imam i zajedničkog prijatelja Zorana Lakovića. U svakom slučaju, kad god sam dobio poziv da gledam klubove u kojima su angažovani, odazvao sam se. Išao sam i na gostovanja. Ljudi moraju da znaju da su naši odnosi dvosmerna ulica.

Kurir / DEJAN PETKOVIĆ

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track