KURIR PRELISTAVAO FOTO-ALBUM SA LEGENDOM CRVENO-BELIH: Cvele sinonim za MOĆNU Zvezdu
Foto: Marina Lopičić, FK Crvena Zvezda

Sećanja ne blede

KURIR PRELISTAVAO FOTO-ALBUM SA LEGENDOM CRVENO-BELIH: Cvele sinonim za MOĆNU Zvezdu

Fudbal -

Velikan Tvorac zlatne generacije iz Barija i Tokija Vladimir Cvetković ugostio
ekipu naše redakcije u svojoj kući i prisetio se svojih košarkaških, ali i fudbalskih dana

Vladimir Cvetković bio je uz Dragana Džajića tvorac najmoćnije generacije fudbalera Crvene zvezde koja je 1991. godine pokorila Evropu i svet, osvajanjem Kupa šampiona u Bariju i Interkontinentalnog kupa u Tokiju. Nekada uspešni košarkaš, koji je bio reprezentativac Jugoslavije, pokazao se i kao više nego uspešan funkcioner u sportu.

foto: Marina Lopičić

Od povlačenja iz Crvene zvezde Vladimir Cvetković izbegava da se pojavljuje u javnosti. Onako, gospodski, u 79. godini, kaže nam da njemu kao starijem čoveku ne priliči da pametuje mlađima, niti da se pojavljuje na nekim svečanostima. Poručuje da je svoje poglavlje u sportu odavno zatvorio i da mu je tako bolje.

Mlađe generacije slabo ili gotovo i ne znaju ko je bio Vladimir Cvetković i kakva je veličina. Da je sreće, pa da se o čuvenom Cveletu više piše, da se prave emisije, da deca upoznaju i u njemu vide kako se stiže do uspeha i šta je prava legenda Crvene zvezde i srpskog sporta. Cvele živi tiho i povučeno u Beogradu, daleko od glamura kojem je do pre nekoliko decenija pripadao.

Posetili smo Vladimira Cvetkovića u njegovom domu na Vračaru. Prisetili se uspešne karijere, kako one košarkaške tako i fudbalske, ali i porodice. Razgledali smo brojne foto-albume i trofeje koji krase njegov dom.

Olimpijsko srce, ušati pehar i priznanje SD Crvena zvezda... - Vredno priznanje, kako mu i sam naziv kaže, za posebna dostignuća i životni doprinos jačanju olimpijskog pokreta. Mnogo sam ponosan na taj trofej. Tu je i replika trofeja Kupa šampiona, koji je meni posebno drag. Osvojen u jedno teško vreme, sa jednom neponovljivom generacijom fudbalera i saradnika. I naravno, priznanje iz moje Crvene zvezde, za godine provedene u crveno-beloj porodici.

Mladi košarkaš

foto: Marina Lopičić

- Fotografija koju kad god vidim, u meni pobudi uspomene na mladost i košarku. Ah... jedno vreme. Ma, ne volim to ni da gledam.

Kod Tita i Jovanke

foto: Marina Lopičić

- Košarkaška reprezentacija Jugoslavije na prijemu kod Tita i Jovanke. Velika imena našeg košarkaškog sporta. Svi na okupu. Tito je voleo našu generaciju.

Dino Menegin

foto: Marina Lopičić

- Dino Menegin kada je došao u Beograd. Za mlađe generacije, poznati italijanski košarkaš, veliki rival na parketu i prijatelj van njega.

Dejo posle Barija

foto: Marina Lopičić

- Ovo je posle Barija, na nekoj od brojnih proslava gde smo bili pozvani kao predstavnici Crvene zvezde. Dejan Savićević i ja se rukujemo, u pozadini se vidi Voja Kiš (Vojislav Lalatović, prim. aut.).

Džaja i Perica

foto: Marina Lopičić

- Zajednička fotografija s Draganom Džajićem i Pericom Radenkovićem. Vreme kada je Crvena zvezda bila najbolja u Jugoslaviji i Evropi.

Porodica

foto: Marina Lopičić

- Ponosan sam na moju decu, sina Rastka i ćerku Zoranu. I naravno, mog unuka sa ćerkine strane i unuku sa sinovljeve strane. Njihove fotografije krase moj dom. Ćerka je doktor kliničke psihologije u Americi i tamo živi, dok je sin sa mnom u Beogradu i posle košarke se bavi konsaltingom.

Mrka, Šaper i Dolanc

foto: Marina Lopičić

- Eeeeee, da vidite kakav je Mrka (Milutin Mrkonjić, prim. aut.) bio pre Ane Bekute (smeh). Na slici su, pored Mrke i mene, još i Raša Šaper i Stane Dolanc. Nas trojica smo bili u organizacionom komitetu jednog sportskog takmičenja, a Dolanc se interesovao kako sve to ide.

Sin Rastko

foto: Marina Lopičić

- Rastko je bio moj pravi naslednik u Crvenoj zvezdi. Igrao je u nekoliko evropskih zemalja, a ono što je najbitnije, bio je profesionalac u Americi, u NBA ligi. Igrao je za Denver. Mislim da bi imao mnogo bolju karijeru da ga nisu sputale povrede. Imao je nesreću sa stopalima. Stalno. Velika stvar je biti u NBA u ono vreme.

Sa Džajom na prijemu

foto: Marina Lopičić

- Još jedan od prijema na kojima smo bili zajedno, svi mi sportisti koji smo predstavljali Crvenu zvezdu.

Olimpijci

foto: Marina Lopičić

- Mislim da je ovo posle povratka s Olimpijskih igara, kada smo bili primljeni kod najviših državnih organa. Košarkaši i ostali sportisti. Lepa uspomena.

Na radiju s Miljanom i Smokijem

foto: Marina Lopičić

- Mislim da je ovo s jednog gostovanja na Radio Beogradu. Čuveni fudbalski stručnjak Miljan Miljanić, veliki glumac Ljubiša Smoki Samardžić i ja. Ne sećam se koja je tema bila za razgovor, ali ako je suditi po fotografiji, sva trojica smo uživali.

Karpov u Beogradu

foto: Marina Lopičić

- Poseta Anatolija Karpova, šahovskog velemajstora, Beogradu. Mislim da je ovo u dvorani Pionir, kada je odigrao nekoliko simultanki s našim šahistima.

Đurđa Bjedov i Dragan Nikitović

foto: Marina Lopičić

- Sa Đurđom Bjedov na jednom od prijema. Bila je vrhunska plivačica. Zajedno smo bili na Olimpijskim igrama, ona je tamo napravila revoluciju s dve medalje. Bio je tu i čuveni novinar i TV komentator Dragan Nikitović. Baš jedna draga uspomena.

Kurir / Aleksandar Radonić

Foto: Marina Lopičić, Crvena zvezda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track