TE NOĆI JE ZVEZDA OBORILA VELIKU BARSELONU: Na današnji dan u Nici je odigrana velika utakmica (VIDEO)
Foto: Printscreen You Tube

VREMEPLOV

TE NOĆI JE ZVEZDA OBORILA VELIKU BARSELONU: Na današnji dan u Nici je odigrana velika utakmica (VIDEO)

Fudbal -

U trećoj odlučujućoj utakmici Kupa sajamskih gradova za ulazak u četvrtfinale, 2. januara 1963. Crvena zvezda je potpuno zasluženo pobedila Barselonu na neutralnom terenu u Nici rezultatom 1:0, a jedini gol na meču postigao je Borivoje Kostić u 72. minutu meča iz jedanaesterca

Crvena zvezda u svojoj istoriji je zabeležila mnoge velike pobede u Evropi. Padali su velikani evropskog fudbala, a tog 2. januara 1963. godine u trećoj, odlučujućoj utakmici Kupa sajamskih gradova pobeđena je Barselona.

U prvom meču osmine finala Zvezda je u Beogradu savladala Katalonce sa 3:2, a prva dva gola su postigli igrači koji su za crveno-bele nastupili kao gosti iz OFK Beograda – Spasoje Samardžić i Josip Skoblar. Treći pogodak bio je delo Radivoja Ognjanovića. U revanšu je Barselona slavila sa 1:0 i po tadašnjim pravilima igrala se i treća utakmica na neutralnom terenu, a odlučeno je da to bude francuski grad Nica. Uspeh je izvojevan u drugom poluvremenu kada je Crvena zvezda neuporedivo bolje igrala nego u prvom delu kada su uglavnom Španci imali više od igre. Češće su dolazili u situacije da ugroze Stojanovićev gol. Zahvaljujući izvanrednoj igri odbrane crveno-belih i odličnoj formi čuvara mreže Stojanovića, poluvreme se završilo bez golova.

U nastavku crveno-beli su zaigrali mnogo bolje, ofanzivnije, napadi su bili konkretniji i tako dobro sprovođeni da su dovodili špansku odbranu u vrlo tešku situaciju. Posle jednog dobrog prodora, španski golman je napravio prekršaj za najstrožu kaznu. Siguran izvođač jedanaesterca u 72. minutu bio je Borivoje Kostić, čime je bio obezbeđen plasman u četvrtfinmale gde je rival bio Roma.

U timu Crvene zvezde najviše se istakla odbrana u kojoj je briljirao golman Stojanović, a odlično su igrali i Čop i Popović. Takođe za igrača utakmice izabran je čovek odluke Bora Kostić, koji je posle meča dobio i zlatan sat kao poklon za najboljeg aktera susreta.

Crvena zvezda je u Nici nastupila u sastavu: Mirko Stojanović, Novak Tomić, Tomislav Milićević, Luka Malešev, Milan Čop, Vladimir Popović, Jovan Anđelković, Sreten Đurica, Zoran Prljinčević, Vojislav Melić, Borivoje Kostić. Trener: Milorad Pavić.

Kurir sport/crvenazvezdafk.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track