Najnovije vesti

SRBIN ISPRED SVETSKIH VELIKANA: Jović skuplji od Ronalda i Pogbe
Foto: Profimedia

I to se desilo

SRBIN ISPRED SVETSKIH VELIKANA: Jović skuplji od Ronalda i Pogbe

Fudbal

Još kad počne da trese... Centarfor Real Madrida, iako nije u golgeterskoj formi, na listi Internacionalne fudbalske opservatorije (CIES) zauzima 43. mesto po vrednosti na tržištu.

Internacionalna fudbalska opservatorija CIES objavila je listu 166 najskupljih igrača planete, na kojoj 43. mesto zauzima centarfor Real Madrida Luka Jović, vredan 83,5 miliona evra. Izdanak Zvezdine omladinske škole ostavio je po kriterijumima CIES Pola Pogbu (80,4 miliona), Kristijana Ronalda (80,3), Matajsa de Lihta (80,1), Leroja Sanea (80,1) ...

foto: EPA

Od srpskih fudbalera u odabranom društvu našao se i Sergej Milinković-Savić na 122. mestu sa tržišnom procenom od 57,9 miliona evra, a iz našeg regiona interesantne transfere mogli bi da dostignu samo još Slovenac Jan Oblak (56,6) i Hrvat Mateo Kovačić (54,1).

foto: EPA

Večiti najbolji 35-godišnji Kristijano Ronaldo vredi 80,3 miliona i zauzima 50. mesto, dok se Leo Mesi i u 32. godini odlično kotira kao osmoplasirani sa 125,5 miliona evra.

foto: Kurir

Najvredniji igrač na svetskoj fudbalskoj pijaci je Francuz Kilijan Mbape od 265,2 miliona evra. Najviše skupih fudbalera, prema proceni CIES, ima Engleska, čijih je 26 igrača na listi od 166 imena. Na drugom mestu su Francuzi sa 23 igrača, pa Brazilci sa 17, Italijani i Španci sa po 12, Nemci i Argentinci po devet, šest Portugalaca... Totenhemov Južnokorejac Hung Min Son jedini je predstavnik azijskog kontinenta.

Nauka i fudbal Tri doktora nauka pravila listu

Sastavljanju liste prethodilo je stvaranje kriterijuma na osnovu 50 važnih podataka kako bi se dobila što preciznija vrednost igrača i jasno postavile razlike među njima. Metodologiju procenjivanja napravili su doktori Rafael Poli, Loik Ravenel i Rože Beson.

Kurir Sport/Dejan Petković/Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...