KVALITET VAZDUHA STOPIRAO KLUBOVE: Kako da dišemo po ovom smogu?
Foto: Starsport

UŽAS

KVALITET VAZDUHA STOPIRAO KLUBOVE: Kako da dišemo po ovom smogu?

Fudbal -

Veliko zagađenje primoralo trenere i uprave da igračima uvedu vanredne mere tokom priprema kako im ne bi ugrozili zdravlje

Veliko zagađenje vazduha primoralo je mnoge fudbalske klubove u Srbiji da svoje treninge organizuju u zatvorenim prostorima ili da otkazuju termine ako ne postoje uslovi za rad.

Nije tajna da mlađe kategorije uglavnom ne izlaze na otvorene terene poslednjih dana, dok profesionalci, poput ivanjičkog Javora, održavaju minimum rada iščekujući dan kada će pripreme nastaviti na Hrvatskom primorju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Što manje napolju

- Trudimo se da što manje vremena provedemo napolju. Ko mora da trenira, zna kakav osećaj ostaje nakon trčanja po ovom vazduhu. Uglavnom organizujemo rad u teretani ili nekom drugom zatvorenom prostoru gde se može vežbati. Pred pripreme ćemo uzeti dva dana slobodno, a posle toga ćemo podići intenzitet treninga - rekao je trener ivanjičkog superligaša Igor Bondžulić. Institut „Batut“ je preporučio građanima da se ne bave fizičkim aktivnostima dok traje visok stepen zagađenosti, ali pojedini delovi Srbije, poput Niša, ne osećaju u toj meri problem kao Beograd i njegova okolina. Milorad Kosanović kaže da je Radnički pravio samo manje zastoje.

Gde su filteri?

- Moj Radnički ima sreće da u Nišu nije bila magla i ta prljavština u vazduhu koje muči ostatak zemlje, pa smo normalno trenirali. Bilo je nekoliko situacija kada smo skraćivali treninge, ali ni blizu nije kao u Novom Sadu ili Beogradu. Pre nekoliko dana sam vozio kroz tu maglu i mogu reći da je ono strašno. Nadam se da ćemo kao društvo napredovati toliko da ćemo shvatiti koliko je važno da stavimo filtere na fabričke dimnjake i na termoelektrane da nam se ne bi ovakve situacije ponavljale ubuduće - rekao je Kosanović.

Tamo nema zagađenja, turska obala opet najprivlačnija

Na pripremama van Srbije su fudbaleri Čukaričkog i Crvene zvezde, koji rade na Kipru, dok su igrači Partizana već nekoliko dana u Turskoj. Sledeće nedelje se put turske obale sprema pola Superlige: Radnički, Vojvodina, Radnik, Spartak, TSC, Voždovac, od danas je u Antaliji i Napredak... Od 31. januara crno-beli će se pripremati u Kataru i tako što će za deset dana odigrati čak tri meča sa moskovskom Lokomotivom, Spartakom i Rostovom.

Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track