GOLMAN REMSA BRILJIRA U FRANCUSKOJ: Rajković najbolji u Evropi
Foto: @starsport

faca

GOLMAN REMSA BRILJIRA U FRANCUSKOJ: Rajković najbolji u Evropi

Fudbal -

Čuvar mreže srpske fudbalske reprezentacije ima najjače ocene među kolegama u „ligama petice“. Iza Srbina su takve zveri kao što su Kurtoa, Oblak, Alison, Navas, Mandanda...

Golman reprezentacije Srbije Predrag Rajković trenutno je najbolji golman Evrope, prema podacima specijalizovanog fudbalskog sajta Transfermarkt.

Kolo vodi

U izboru za najboljeg čuvara mreže uzete su samo u obzir Rajkovićeve kolege iz pet najjačih liga na kontinentu, a osnovno merilo za rangiranje bio je broj utakmica na kojima su im mreže bile sačuvane. Prema tome, jedinica francuskog Remsa kolo vodi u Evropi, jer je na 20 utakmica u Ligi 1 čak deset puta meč završio s nulom.

Iza Rajkovića sa devet „klin šitsa“ nalaze se Tibo Kurtoa iz Real Madrida, Unaj Simon iz Atletik Bilbaoa, Jan Oblak iz Atletiko Madrida i Alban Lafon iz Nanta, a prate ih Alison iz Liverpula, Kejlor Navas iz PSŽ, Tomaš Vačlik iz Sevilje, Stiv Mandanda iz Marselja i Rui Silva iz Granade sa po osam.

foto: Transfermarkt Printscreen

Rajković je i u kategoriji „primljeni golovi“ u samom evropskom vrhu. Bolji učinak od njegovih 13 golova imaju samo Kurtoa i Oblak (12), dok se on nalazi na deobi drugog mesta sa Simonom iz Bilbaoa.

Interesantno je da su, prema proceni Transfermarkta, golmani iz top 5 skuplji od Srbina i po nekoliko puta. Rajkovićeva cena iznosi sedam miliona evra, dok se vrednost Kurtoe procenjuje na 55 miliona, Oblaka na 100, Lafonta 12, Simona deset miliona, Alisona na 90...

Raste mu vrednost

Bivši golman Jagodine i Crvene zvezde letos je za tri miliona evra vredno obeštećenje prešao u Rems iz izraelskog Makabija Tel Aviv. Rems se trenutno nalazi na osmom mestu u prvenstvu i očekuje ga polufinalni duel u Liga kupu sa PSŽ.

Odbranio pet penala

Amjen - Rems 1:1 odbranjen penal Musi Konateu Lion - Rems 1:1 odbranjen penal Musi Dembeleu Rems - Lil 2:0 odbranjen penal Džonatanu Bambi Rems - Strazbur 4:2 dva odbranjena penala u završnici

Član idealne ekipe: Redovan u timu kola s kilijanom Mbapeom

Mada će mnogi i u Srbiji osporiti trenutnu poziciju Rajkovića prema Transfermarktu, jer će tražiti da se najveći deo zasluga za njegove „klin šitse“ pripišu dobroj odbrani Remsa, treba istaći da je Srbin nekoliko puta tokom jesenjeg dela sezone bio član idealnog tima kola francuskog prvenstva. Ima najviše glasova, uz neprikosnovenog napadača PSŽ Kilijana Mbapea.

Kurir / Dejan Petković

Foto: @starsport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track