DEKIJEV BRIFING U TURSKOJ O Zvezdi, igračima, tituli, Mihi, Noletu, sinu Filipu, reprezentaciji Srbije (FOTO)
Foto: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

Mister

DEKIJEV BRIFING U TURSKOJ O Zvezdi, igračima, tituli, Mihi, Noletu, sinu Filipu, reprezentaciji Srbije (FOTO)

Fudbal -

Dejan Stanković održao sadržajnu konferenciju u Beleku o raznim temama

Izveštač Kurira iz Beleka - Aleksandar Radonić

Dejan Stanković zadovoljan je urađenim na pripremama u Beleku. Ekipa je spremna za prolećni deo sezone i odbranu titule u Superligi. Pričao je Deki o svom radu, vlastitoj trenerskoj filozofiji kojoj stremi, učinku i radu svojih igrača, ali i o Siniši Mihajloviću, Novaku Đokoviću, sinu Filipu, Andreju Ševčenku, reprezentaciji Srbije i utakmici sa Norveškom i činjenici da bi za našu državu bilo mnogo važno da odemo na Evropsko prvenstvo.

- Teško smo i jako radili, malo sam ih nagazio - počeo je neobavezno Dejan Stanković brifing sa novinarima u Turskoj, a onda nastavio:

- Prvo da se zhavalim igraima na pristupu i odnosu. Bili su fenomenalni. Pohvalio bih celokupan stručni štab, pripeme smo počeli sa 24 igrača, s tim brojem i završili. Radili smo mnogo jako. Dao bih pozitivnu ocenu, nema razlog da govorim od jedan do 10. Od prvog o polednjeg dana sve je bilo na visokom nivou, i kad su igrači bili umorni nisu odustajali.

foto: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

Kada je trenerski poziv u pitanju Stanković ima jasnu filozofiju.

- Ne treba poleteti, ali ni pasti. Ne bi valjalo da na pripremama odigra sve utakmice dobro, jer neki problemi mogu da ti se sakriju. Celje i Vardar su nam se desili posle najtežih treninga na pripremama. Prezadovoljan sam, dao sam prostora svima da se dokažu. Pokušao sam svima da dam maksimum, polako se sužava levak i moraš da uigravao ekipu.

Nazire se starta postava za početak Superliga, ali Stanković smatra da mu je potrebno više igrača.

- Ne može se kazati da se iskristalisalo startnih 11. Svi moraju da budu spremni, iako sam pričao sa njima. Uvek ima neko na klupi ko želi da zaigra. Svi gubimo i svi dobijamo. Razmišljamo kao grupa, pozitivno, na terenu i van njega.

foto: Www.crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Slogan "Iznad svega Zvezda" zagrmi pred svaku utakmicu.

- Moj slogan. Mnogo znači, ja sam odrastao u Crvenoj zvezdi. Zvezda je iznad svih nas.

Sanogo je jedini fudbaler koji se povredio na pripremama.

- Nešto je moralo da se desi. Dobio je jak udarac i veliki hematom. Zato je poslat u Beograd. Bio je veliko pojačanje za nas. Eto, takve stvari se dešavaju, vidite Dembelea. Mora da uradi kompletnu magnetnu rezonancu.

O velikom rivalu Partizanu ima poštovanje.

- Nisam pratio utakmice Partizana, uz dužno poštovanje. Imao sam mnogo posla.

foto: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

Ekipa Crvene zvezde dosta trči, to je segment kojem je Stanković posvetio dosta pažnje tokom priprema.

- Odradili smo pripreme da bismo bili u funkciji naše igre, da bi igrao fudbal moraš da nadtrčiš protivnika. Tako smo planirali pripreme. Ne verujem da neka ekipa može 90 minuta da igra u visokom presingu, ali verujem da protivnika možemo da nateramo na našu igru.

Trener je stao iza klinaca koji su ove zime dobili šansu u prvom timu.

- Nikolić i Gavrić su Zvezdina deca. Rekao sam da ću probati sve da obezbedim postavku i pripreme mladim igračima. Ne samo da ih stavim u tim. To nije cilj, Zvezdin dres traži mnogo i ti momci treba da igraju, da daju nešto više. Prezadovoljan sam kako to izgleda.

O tome kako je biti fudbaler, a kako trener kaže:

- Ovo je totalno nešto drugo. Drugačije se razmišlja. Kad nisam imao strah i tremu bio sam najgori na terenu, tako je i sada. To je dodatni motiv za mene da uradim što najbolje mogu.

foto: FK Crvena Zvezda

Nema specijalnih želja.

- Imam samo jednu želju, da mi igrači budu zdravi!

Van la Para je fudbaler koji je imao podršku Dejana Stankovića, a onda ju je prokockao. Odstranjen je iz ekipe.

- To je moja i odluka kluba. Ko nema cilj da se bori za dres, grupa te odstrani sama. Ako svi rade kako treba, a ti štucaš i kasniš, onda nisi za ekipu.

Nenadano, pre neki dan na trening Zvezde banuo je Andrej Ševčenko.

- Od 2001,susrećen se sa Ševom. Fenomenalan čovek i bomba od igrača, iznenadio me je posetom. Viđali smo se dosta puta u Milanu, poručio je igračima da rade, da ne odustaju od svojih ideja.

Siniša Mihajlović je važna ličnost u životu Dejana Stankovića.

- Čujem se sa Mihom, ima on svojih poslova, sad je u bolnici super je, odličan, pun elana. Može mi pomoći njegovo iskustvo, ali sam donosim odluke. Nismo pričali o taktici, već o tome kako raditi sa igračima.

foto: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

Pohvalio je trener Ivanića i Jovičića. Ivanić mora da nađe filing. Fenomenalan igrač, klasa. Bakula je pravi lav u Zvezdinom dresu, drago mi je što se vratio.

Što se tiče pojačanja, Stanković kaže:

- Tražio sam zadnjeg veznog, on je sada povređen. Radimo na tome da napravimo ekipu koja će da izgura prvenstvo. Za mene, ja sam došao na 0 bodova, Zvezda ima bodovnu prednost, ne ja. Ako stigne neki poklon u vidu igrača, ja ću ga prihvatiti oberučke. Imam odličnu kombinaciju sa Terzom i Mitom.

Obrisi Intera naziru se u Crvenoj zvezdi.

- To nosim u mojoj glavi. Odnos u svlačionici, prema klubu, da se držimo zajedno. Pobede su penicilin za sve. Ali, kada krene loše, samo je grupa ta koja sve sama rešava. Tako je bilo kod Manćinija i Murinja u Interu, imali smo ogromnu odgovornost prema sebi i drugima.

Sin Filip našao se na klupi prvog tima prošle godine, iako ima samo 17 godina.

- Splet okolnosti da je treći golman dobio crveni, da se Handanović povredio. Drago mi je zbog njega, nokat nisam mrdnuo. Svaka čast, ima dobru glavu, vredan je, samo neka radi.

foto: FK Crvena Zvezda

Desetka na dresu može biti opterećenje za mladog fudbalera.

- Meni je Piki (Vladimir Petrović Pižon op.a.) dao desetku. To samo izađe, taj broj sam nađe svog igrača. Videćemo za Veljka, neka igra kako treba, nije bitno koji broj nosi na dresu. Imaju ti momci veliki pritisak. Dvocifren je to broj, pa vuče na dole...

Dejan Stanković radio je sa mnogim velikim trenerima, ali gleda da izgradi svoj stil.

- Mnogi hoće da imitiraju nekoga, pa se izgube. Bitno je šta ti možeš da izgura i kako te prihvate igrači. Volim da budem original, da me drugi prepoznaju. Mogu da uzmem modele, ali moj rad je samo moj.

Fudbalsku reprezentaciju Srbije čeka baraž protiv Norveške, za državu bi bilo mnogo dobro da nacionalni tim izbori plasman na EP.

foto: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

- Za državu je važno da bilo koja reprezentacija ode na veliko takmičenje. Pogotovo fudbalska. Srbija ima odličan potencijal i talente. Tumbakovic je iskusan i veliki trener, verujem da on i Savez mogu napraviti rezultat. Prva utakmica je finale, ozbiljan test koji mora da se prođe. Mi smo pokazali da možemo bilo koga da pobedimo. Verujem u reprezentaciju Srbije i da prođemo na Evropsko prvenstvo.

Dejan Stanković otkriva da se čuo sa Novakom Đokovićem posle trijumfa na Australijen openu.

- Čestitao sam Novaku, juče je bio u San Remu. Nole je model kako svako od nas treba da živi i da se bori - jasan je Stanković.

(A. Radonić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track