EVO KAKO SU DAMJANAC I RAMADANI RASKRINKANI: Pali zbog 10 miliona evra! DAMJANAC ZA KURIR: Nisam uhapšen!
Foto: @starsport, Printskrin

Drama u Španiji

EVO KAKO SU DAMJANAC I RAMADANI RASKRINKANI: Pali zbog 10 miliona evra! DAMJANAC ZA KURIR: Nisam uhapšen!

Fudbal -

Fudbalski menadžeri Falji Ramadani i Nikola Damjanac pod istragom su zbog toga što nisu plaćali porez na luksuzne nekretnine.

Pored njih dvojice, pod istragom su i njihove supruge.

Centar istrage je kupovina ekskluzivnih nekretnina na Majorci koju su dvojica fudbalskih agenata preko posebne firme započela 2017. godine.

Poreskim vlastima Španije nije promaklo oko deset miliona evra koji su u ovu državu stigli preko mreže kompanija koja je "bila osmišljena da se spreči dolaženje do traga tog novca".

Povodom spekulacija da je uhapšen Nikola Damjanac se javio Kuriru i rekao:

"Zovu me prijatelji, šalju poruke i pitaju. Ne znam ko širi te glasine. Na službenom sam putu, sve je ok. Nije istina da sam uhapšen, nalazim se u Rimu na poslovnom sastanku, a moja supruga je sa decom u Beogradu. Ne želim da komentarišem medijske spekulacije objavljene ovih dana, naša agencija je radila sve u skladu sa propisima što će se i dokazati”.

Veruje se da su Ramadani i Damjanac u svrhu kupovine nekretnina osnovali preduzeće "SL Majorka Aleksa Terza".

Sumnja se da su se poslovi u ovoj kompaniji, koja je u međuvremenu likvidirana, vodili na supruge dvojice agenata, Hajku Sabin i Sanju Damjanac.

Novac je omogućio kupovinu jahti i generalno poslužio za raskošan život.

Pored toga, kako je objavljeno u članku koji je 26. februara 2020. objavio rumunski veb portal The Black Sea (partner evropskog konzorcijuma za istražne kolaboracije koji upravlja operacijom Football Leaks od decembra 2016. godine), dvojica partnera su takođe razvila tržište nekretnina kao dodatni element njihovog poslovnog portfolija.

Članak na rumunskom vebsajtu The Black Sea precizira da bi se sumnje španskih istražitelja temeljile na hipotezama o pranju novca i utaji poreza.

Što se tiče poslednjeg dela, hipoteza je da je Ramadani nepravilno plaćao porez na Kipru uprkos tome što je u Španiji boravio više od pola godine. Samim tim se podrazumevalo da plaća porez kao kraljevski poreznik.

Sa širenjem na tržištu nekretnina dvojice partnera u Lian Sportu (kasnije nazvan Primus Sports Consultancy Limited), španski istražitelji su se vratili na gustu mrežu transfera igrača koje je agencija obavila u Španiji, vodeći ih kroz sitno sito.

Među mnogima koji su privukli pažnju u poslednjih nekoliko sati je i Ante Ćorić, mladi hrvatski vezni igrač koga je Roma pozajmila Almeriji tokom letnjeg prelaznog roka 2019. godine.

Pored ovoga, špansko tužilaštvo istražuje poslove "Lian sport" agencije, koja se bavi transferima fudbalera, a koja je u vlasništvu Ramadanija i Damjanca.

Nikola Damjanac je bivši golman, koji je najveći deo karijere proveo u Partizanu.

(Kurir sport)

PPOGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track