SPORT GUBI MILIJARDE: Koronavirus žestoko pogađa sportsku industriju!
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Kriza

SPORT GUBI MILIJARDE: Koronavirus žestoko pogađa sportsku industriju!

Fudbal -

Žestoko! Klubovi fudbalske lige petice najviše na udaru zbog prekida prvenstva ili igranja mečeva bez publike. Totalni kolaps i u NBA

Pandemija koronavirusa imaće užasne posledice na svetsku ekonomiju, u kojoj je važan segment sport. Prema procenama stručnjaka, gubitak svih učesnika u deljenju sportskog kolača meriće se u milijardima evra ili dolara.

Fudbal, tenis, košarka, Formula 1, bejzbol, hokej... sva najpopularnija takmičenja iz ovih sportova su odložena, pa je svakim danom finansijski minus klubova, vlasnika prava za prenose, medija, marketinških agencija i ostalih vezanih za sportsku industriju sve veći.

Naravno, najveći udar pretrpeće najpopularniji. Fudbalski klubovi u španskoj prvoj i drugoj ligi će do kraja sezone izgubiti neverovatnih 678 miliona evra, a ništa bolje nije ni u Engleskoj. Samo vrednost Mančester junajteda u protekle tri nedelje je na svetskoj berzi opala za čak 500 miliona evra. U Italiji, gde je, na primer, Juventus izračunao da će minimalan gubitak biti 110 miliona evra, očekuje se ukupna dubioza od oko 700 miliona. Kako uopšte proračunati realne gubitke, kada se tokom sezone u velikim ligama obrne oko 500 miliona evra samo prodajom karata?

foto: AP

Jedna stvar je prihod od ulaznica, a druga od prava na TV prenose. Američke kompanije su platile prava bogatstva za prenose NBA utakmica do sezone 2024/25, a radi se o 25 milijardi dolara, dakle, oko pet milijardi po sezoni. Najzanimljiviji deo - plej-of - očigledno će propasti. Superstarovi poput Lebrona Džejmsa ostaće kraći čak za oko 400.000 dolara po utakmici, ali je mnogo gora situacija sa manje plaćenim sportistima koji ulaze u ozbiljne finansijske probleme.

foto: Profimedia

Plan B UEFA svim liderima daje titule?

Postoji još jedna priča iz fudbalski krugova bliskih UEFA, prema kojoj bi iz Evropske kuće fudbala stigla direktiva savezima da proglase nacionalna prvenstva završenim, a za prvake da proglase ekipe koje su trenutno na liderskim pozicijama. Sve ovo navodno će se dogoditi ako ne bude poboljšanja u borbi s koronavirusom.

Teško vreme KK Partizan u minusu za 100.000 evra samo zbog jednog meča

Štetu će pretrpeti i srpski klubovi, neko će reći da je ona minorna u odnosu na svetske velikane, ali znajući u kakvim uslovima rade, za njih je svaki evro važan. KK Partizan će samo zbog neodigravanja meča s Uniksom izgubiti 100.000 evra, a u sličnoj situaciji je i Crvena zvezda zbog utakmica u Evroligi.

Kurir / Predrag Gajić

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track