VLADIMIR STOJKOVIĆ: Pamtim 1991. i 1999. godinu, ali ovo je specifična situacija
Foto: Starsport©

Golman crno-belih o trenutnoj situaciji

VLADIMIR STOJKOVIĆ: Pamtim 1991. i 1999. godinu, ali ovo je specifična situacija

Fudbal -

Golman Partizana Vladimir Stojković govorio je za zvanični sajt kluba o vremenu koje provodi u karantinu, druženju sa porodicom, ali i mnogim drugim temama.

Kako provodiš vreme sa decom u karantinu, čega se igrate?

– Kod kuće smo po ceo dan, nekad izađemo pre podne petnaest, dvadeset minuta i to je sve. Igramo se kod kuće konstantno. Napravili smo bukvalno vrtić, tako da smo po ceo dan posvećeni njima i nemamo vremena nizašta drugo zbog vanredne situacije. Ja lično ubacim samo trening koji smo dobili po programu i to odradim.

Pošto imate zaista svoj dečiji vrtić, odnosno supruga Valentina, da li ste preneli neke stvari?

– Trudimo se da improvizujemo vrtić na drugi način. Sa decom slažemo kocke, čitamo pričice, bojimo, igramo se pitalica, dečijih kvizova. Puni su energije, napolje ne možemo da izlazimo, pa se igramo svega što traže, da li je to, jahanje tate – smeh, da li fudbal, vrteška gde ih vrtim, konstantno nešto radimo.

Dok fudbaleri trče, golmani imaju svoje ‘parade’ ispred gola…Da li ti nedostaju u zatvorenom prostoru?

– Svakako se bacam ovde kući za njima – smeh, zato što se konstantno penju negde da li na trosed, kuhinju, šank, tako da nisam ništa propustio.

Pridružio si se i ‘izazovu’ uradi što više sklekova u kući. Koje su to vežbe koje radiš u kući?

– To su preventivne vežbe od povreda i vežbe snage. Sada moramo da improvizujemo dok ne budemo mogli da izađemo napolje. Nemam previše sprava, ali dosta može da se uradi i sa svojom težinom i da vam pomognu neki elementi iz kuće.

Koliko ti nedostaju treninzi, svi smo u samoizolaciju?

– Ja pamtim i 99. godinu, kada smo bili bombardovani i za to vreme kažem, ne ponovilo se. Sirene, pa sklonište. Da ne kažem da se sećam i 91. ,92. godine, kad je počeo rat u Bosni. Sigurno da nedostaje fudbal, jer je ovo specifična situacija gde smo stalno u kući i biće čak i duže od svake naše zimske, odnosno letnje pauze. Najbitnije je zdravlje i svi ćemo ispoštovati odluku Vlade Republike Srbije i nadležnih organa, a fudbal neće nigde pobeći, biće tu i kad sve prođe.

Znamo da čitaš knjige iz psihologije, imaš li sada vremena za njih?

– Planiram da se više posvetim čitanju, ali je neizvodljivo jer su deca tu kad god pokušam da se izolujem, samo dotrče, bilo da sam u spavaćoj sobi, da li je to krevet, kuhinja, odmah su tu. Ali, svakako preporučujem da ko može sada što više čita.

Da li si znao za podatak da si ušao u istoriju Večitih derbija kao golman koji ima 7 utakmica bez primljenog gola?

– Svakako da to imponuje, ali mislim da sada treba da skrenemo pažnju sa fudbala, sada je zdravlje najbitnija stvar. Ljudi moraju da se sačuvaju,pa kada sve prođe pričaćemo o fudbalu.

Prvotimci Partizana su dali deo primanja za mart uz menadžment i sportski sektor kao donaciju Vladi Republike Srbije?

– Drago mi je da su svi igrači taj predlog oberučke prihvatili i odrekli se dela plate kako bi pomogli državi i našem narodu koji je sad u problemu i u bolnicama. Apelujem na sve ljude da pomognu na bilo koji način, da li je to finansijski ili tako što će pomoći da se odnese hrana penzionerima ili sl. Ali najvažnije je da se držimo pravila, da budemo u karantinu i čak i kad je dozvoljeno da što manje šetamo, osim ono što je neophodno za svakodnevni život. Moramo da izdržimo, jer što se više budemo pridržavali, to će brže proći.

Tvoj brat Vladan je sada u Luksemburgu?

– Ni tamo situacija nije sjajna i on mora da se čuva. I oni periodično rade,rade od kuće…Nije sjajno, ali sve se nadamo da će proći.

Da li si pročitao predlog predsednika FK Nica da prvenstva traju do oktobra, novembra, a nova sezona počne od februara?

– Mislim da je sada najvažnije da se sve završi, a kada dođe vreme da razgovaramo o idejama i fudbalu pričaćemo sa zadovoljstvom.

Sada kada si u kućnom karantinu, da li ti Valentina sprema neko omiljeno jelo?

– Nemam omiljeno jelo, ali je moj savet da se ne ide stalno u kupovinu, već ako se i ode kupite ono najvažnije za dan, dva , tri,pet dana, kako bismo što manje išli na ulice i markete. Znamo da je rizično ako smo u zatvorenom prostoru, pa iz tog razloga nije dobro da izlažemo sebe i druge riziku od virusa. Prosto da budemo racionalni u ovim trenucima.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track