Najnovije vesti

BLATER DEMANTUJE PRIMANJE MITA! Bivši prvi čovek FIFA pomenuo političke dogovore...
Foto: Fonet

zanimljivo

BLATER DEMANTUJE PRIMANJE MITA! Bivši prvi čovek FIFA pomenuo političke dogovore...

Fudbal

Bivši predsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater ponovio je danas da je dodeljivanje Svetskog prvenstva Kataru 2022. godine bio "politički izbor" odbacujući optužbe američkog pravosudja o primanju mita za dodelu Mundijala 2018. Rusiji i 2022. godine Kataru.

Za dodelu svetskih prvenstava 2018. i 2022. postojao je "džentlmenski dogovor" u Izvršnm odboru Fife - Mundijal 2018. Rusiji a 2022. SAD, rekao je Blater Frans presu.

"Bilo je nekoliko političkih intervencija da se Mundijal 2022. godine dodeli Kataru i to je sve. U takvoj vrsti donošenja odluke, dolazi do političke intervencije na visokom nivou", dodao je Blater.

Prema njegovoj verziji, dodela Mundijala 2022. godine SAD nije uspela zbog uplitanja predstavnika francuske vlade tadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija za vreme jednog ručka sa Mišelom Platinijem koji je tada bio član Izvršnog odbora Fife.

Platini, koji je priznao da je glasao za Katar, rekao je ranije da je tu odluku doneo pre pomenutog ručka.

Prema američkom pravosudju, rukovodioci Fife, prvenstveno iz Južne Amerike, primili su mito za glasanje o mestu održavanja Mundijala 2018. i 2022. godine. Medjutim u dokumentima pravosudja se ne navode autori davanja mita.

U dokumentima se pominje slučaj bivše potpredsednika Fife i predsednika konfederacije Severne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) Džeka Vornera, koji je optužen da je primio četiri miliona funti kroz brojne ofšor kompanije kako bi podržao kandidaturu Rusije za domaćina Mundijala 2018. godine. U tom slučaju se pominje još jedna osoba, koja je navodno delovala kao kontakt osoba, a opisana je kao bliska Blateru.

Kurir sport 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...