DEJANE, DEJANE, DEJANE! PANČEV I SAVIĆEVIĆ PROTUTNJALI NEMAČKOM: Dan kada je moćna Zvezda srušila Bajern u Minhenu VIDEO
Foto: Printskrin

Istorija se pisala u Bavarskoj

DEJANE, DEJANE, DEJANE! PANČEV I SAVIĆEVIĆ PROTUTNJALI NEMAČKOM: Dan kada je moćna Zvezda srušila Bajern u Minhenu VIDEO

Fudbal -

Na današnji dan pre 29 godina fudbaleri Crvene zvezde ostvarili su jednu od najbitnijih pobeda u istoriji kluba.

Predvođeni trenerom Ljupkom Petrovićem crveno-beli su 10. aprila 1991. godine u prvoj utakmici polufinala Kupa Evropskih šampiona savladali Bajern u Minhenu sa 2:1. Zvezda je u revanšu odigrala 2:2 i kasnije osvojila trofej u Bariju.

Na Olimpijskom stadionu u Minhenu okupilo se 64.000 navijača, od toga trećina koja je navijala za beogradski tim.

Moćni Bajern je prvi pripretio preko Volfarta već na samom startu, ali ono što je tada promašio nemački fudbaler je iskoristio u 24. minutu kada je doveo svoj tim u vođstvo.

Prosinečki je izgubio loptu na sredini terena koji pripada Bajernu, Bavarci su lepo kombinovali i izneli loptu do Zvezdinog kaznenog prostora, a onda su Švabl i Volfart izigrali odbranu Zvezde, pa je napadač Bavaraca sjajnim lobom doneo svom timu prednost.

Zvezda je nastavila da napada, ali sve do 45. minuta pokušaji Prosinečkog i Mihajlovića nisu urodili plodom. A, onda je usledio kontranapad Zvezde, akcija za udžbenike u kojoj su učestvovali Radinović, Belodedić, Prosinečki, Binić i Pančev. Prosinečki je sjajnom paralelom uposlio brzonogog Binića, ovaj kao na tacni uposlio Pančeva na drugoj stativi, a Pančev uklizavanjem matirao Aumana.

Drugo poluvreme u potpunosti je pripalo Crvenoj zvezdi, a kao kruna nadmoći stigao je pogodak Dejana Savićevića u 70. minutu. Bajern je bio u napadu, Efemberg je pokušao da uposli svoje napadače, ali se lopta odbila do sredine terena gde ju je prihvatio Pančev. Zvezdin napadač je ćušnuo loptu do Savićevića koji je u situaciji "jedan na jedan" sa Kolerom izašao kao pobednik, pa Aumanu nije preostalo ništa drugo nego da po drugi put izvadi loptu iz mreže.

Zvezda je do kraja utakmice propustila još nekoliko prilika da dokusuri grogiranog rivala, što je moglo skupo da je košta u revanšu u Beogradu.

BAJERN – CRVENA ZVEZDA 1:2 (1:1)

Minhen, 10. april 1991.

Sudija: Hubert Ferstinger (Austrija).

Stadion: Olimpijski. Gledalaca: 64.000.

Strelci: Volfart u 24. za Bajern, a Pančev u 45. i Savićević u 70. minutu za Crvenu zvezdu.

BAJERN: Auman, Rojter, Pfligler, Koler, Augentaler, Efenberg, Bender (Štrunc), Švabl, Volfart, Ton (Cige), Laudrup.

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Radinović, Marović, Jugović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović (Stošić), Pančev, Savićević, Binić (Tošić).

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track