UŽIČANI POKREĆU PETICIJU: Stadion u Užicu dobija ime po legendi grada Radomiru Antiću?
Foto: FK Sloboda

zasluženo?

UŽIČANI POKREĆU PETICIJU: Stadion u Užicu dobija ime po legendi grada Radomiru Antiću?

Fudbal -

U utorak svet je u 71. godini napustio jedan od najboljih fudbalskih trenera Balkana i bivši selektor Srbije Radomir Antić.

Od bivšeg fudbalera Partizana i trenera Barselone, Reala i Atletika oprostile su se mnoge poznate ličnosti, kako iz sveta sporta, tako i iz drugih svfera života.

Ipak, naejmotiviniji pozdrav pružili su njegovi Užičani koji su gromoglasnim aplauzom poslali poslednji pozdrav legendi svog grada. Dan kasnije, Užičani su u knjizi utisaka postavljenoj ispred gradske opštine imali priliku da se porukama oproste od istinske legende grada kraj Đetinje. Isti ti, Antićevi sugrađani došli su na ideju da pokrenu peticiju kako bi stadion FK Slobode u Užicu promenio sadašnje ime u ime nedavno preminule legende ovog grada i ovog kluba.

Procedura je komplikovana, skupljanje potpisa dugotrajno, tema kontroverzna, ali svakako mislimo da jedan stručnjak kao što je Radomir Antić najmanje što zaslužuje jeste da stadion u Užicu nosi njegovo ime.

foto: Zoran Šaponjić

Gradnja stadiona počela je aprila 1946. godine, a nezvanično je otvoren 9. juna 1946. prijateljskom utakmicom Slobode i Slavije iz Sarajeva, dok je zvanično otvaranje imao 24. septembra 1946. u prijateljskoj utakmici protiv Partizana, a po tom datumu (oslobođenje Užica u Drugom svetskom ratu) stadion je i dobio ime. Stadion je 1980. rekonstruisan, kada su izgrađene istočna i južna tribina.

Nakon plasmana FK Sevojno u Superligu Srbije, Sevojno i Sloboda Užice su spojeni u jedan klub, Sloboda Point Sevojno, i zbog toga je stadion bio kompletno renoviran kako bi mogao da zadovolji kriterijume za igranje superligaških utakmica. Izgrađena je nova zapadna i severna tribina, istok i zapad su bili rekonstruisani, a vrednost radova je bila 220 miliona dinara. Na zapad (2650) i istok (3348) su postavljene stolice pa na stadionu ukupno ima 5998 sedećih mesta i sa stajaćim mestima na jugu i severu stadion ima kapacitet za oko 15 hiljada gledalaca.

Renovirani stadion je zvanično otvoren 21. avgusta 2011. prvenstvenom utakmicom Slobode PS i Partizana, a domaćin je pobedio sa 2:1.

Najveća poseta na ovom stadionu bila 18.000 gledalaca na meču Kupa Maršala Tita 1967. protiv Crvene zvezde (1:2).

14. septembra 2013. odigrana je prva utakmica pod svetlošću novih reflektora, kada se Sloboda pred oko 10.000 gledalaca u meču Superlige Srbije sastala sa Partizanom (1:2).

Autor: Nemanja Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track