VLADIMIR CVETKOVIĆ ZA KURIR: Italijan sve izmislio, ali i potvrdio koliko je Zvezda velika!
Foto: Marina Lopičić

Deplasirana priča

VLADIMIR CVETKOVIĆ ZA KURIR: Italijan sve izmislio, ali i potvrdio koliko je Zvezda velika!

Fudbal -

Vladimir Cvetković odgovorio Paulu Taveđu, vezano za utakmicu Crvene zvezde i Milana, odigranu 9. novembra 1988. Koja je prekinuta zbog magle i odigrana sutradan

Vladimir Cvetković, generalni direktor Crvene zvezde, iz vremena odigravanja utakmice sa Milanom 9. novembra 1988, začuđen je tvrdnjama, ali i motivom Paola Taveđa da sa čudnom pričom izađe u javnost 32 godine posle odigravanja meča.

Da podsetimo, Italijan je izneo niz informacija u kojima tvrdi da je prevario sudijsku trojku na čelu s Diterom Paulijem iz Nemačke, kako oko prekida utakmice, tako i oko izvođenja penala, dan posle.

- Nije mi jasno šta je hteo. Osim da izađe u javnost. Prvo, nije mi jasno što priča o nečemu što je bilo pre 30 godina. Drugo, ne znam šta je hteo da dokaže svojom pričom. To sa ulaskom u sudijsku svlačionicu nema veze sa istinom. To ne može. (smeh) Tu je delegat i pored njega niko nema pravo da uđe kod sudija. Utakmica je prekinuta dole na terenu i sudija Pauli je odmah objavio da će se meč igrati sutra. Tačnije, prema pravilima UEFA odluku donose predstavnici dva kluba. Sudija je taj koji sluša. Džajić i ja sa jedne strane, dvojica ljudi iz Milana i delegat. Mi smo se dogovorili i odlučili da se utakmica igra sutra od 15.00 sati i obavestili sudiju. Ima strogo pravilo, kada se desi ovako nešto, ili meč sutra, ili u dogledno vreme. Nije sudija taj koji odlučuje kad će se utakmica igrati, tako da sve to što priča taj Italijan nema veze sa logikom i istinom. Deplasirano je sve i netačno - rekao je Vladimir Cvetković za Kurir.

foto: Marina Lopičić

Dotakao se Cvetković i tvrdnji Taveđa da je neke od funkcionera Crvene zvezde video u noćnom provodu sa sudijom Diterom Paulijem u jednom poznatom beogradskom klubu.

- Nema teorije da je rukovodstvo Crvene zvezde bilo sa sudijom uveče. Zašto? Pa, zato što je bilo na večeri sa čelnicima Milana! (smeh) Ako je sudija izašao uveče, pa šta, možda ima društvo... Ako je Zvezda i organizovala sve, pa ima valjda svoje ljude koje niko ne poznaje u javnosti. Šta znači to, neko iz uprave Zvezde vodi sudiju u noćni život? Glupost - kazao je Cvetković, a potom poentirao:

- Evo, još jednog dokaza koliko nema veze to što on priča. Na toj utakmici, sudija je poništio čist gol Milanu. Maza Vasilijević je izbacio loptu iz mreže. Da je poništio gol Zvezdi, pa da kažeš, uplašio se sudija što je video Italijana uveče. (smeh)

Osvrnuo se Vladimir Cvetković i na priču oko penala, odnosno da je mladog Ćepelinija koji je bio na spisku zamenio iskusni Frank Rajkard.

- I to nema veze sa istinom. Kod izvođenja penala, trener svake ekipe daje svoju listu izvođača sudiji. Mi nismo mogli znati kakva je bila Milanova lista, a oni kakva je naša. Ako je neko napravio propust, svesno ili slučajno, to je mogao biti samo sudija. Može sudija da promeni izvođača, ako mu priđe neki fudbaler i kaže da se loše oseća. Potpuno bezvezna priča, bez potrebe i bez logike. U čemu su nas prevarili? Šutirali su izvanredno penale. I nije to bio penal koji odlučuje, kao onaj naš u Bariju koji je izveo Darko Pančev. Mislim da su bili u prednosti.

foto: Marina Lopičić

Vladimir Cvetković nije ljut na Italijana, čak šta više, smatra da mu zvezdaška javnost treba biti zahvalna, jer je svojom pričom objasnio okoliko je u suštini Crvena zvezda velika i poštovana u Evropi, od najjačih klubova.

- Opet, sve je to dobro za Zvezdu, jer pokazuje da se i dalje govori o njoj sa ogromnim poštovanjem! I ova priča pokazuje koliko je Crvena zvezda velika. Dok je sveta i veka uz sve korone i ostalo, Zvezda je bila prvak Evrope i sveta. I anketa "Marke" od pre neki dan, gde je generacija Crvene zvezde 1991. godine proglašena za treću u istoriji sve govori. Evropa se divila Zvezdi i divi joj se i dalje, bez obzira na sve! Iz koje zemlje dolazi Zvezda, šta je sve preživale, kakve nepravde i lomove... I treći u svetu. Pa, šta ćeš više. Majstore, za jedan život dosta - objasnio je Vladimir Cvetković.

Opravdanje prevare

Dika: Smešne priče

Golman Crvene zvezde Stevan Stojanović sumnja u tvrdnje Paola Taveđa.

- Sve mi je to čudno, ta njegova priča... Smešna. Čuj, išao on u svlačionicu, pričao sa sudijom... I sudija poslušao baš njega... Ma, hajde, gde to ima - emotivan je Stevan Stojanović:

- Istina je da ih je spasila magla, da smo ih mi nadigrali i razbili. Nikada ne bi osvojili tri Kupa šampiona da nas nisu prošli.

Crvena zvezda – Milan 1:0 (0:0), prekid u 64. minutu zbog magle

Beograd, 9. novembar 1988. Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: 97.400. Sudija: Diter Pauli (Zapadna Nemačka). Žuti kartoni: Šabanadžović (C. zvezda) i Anćeloti (Milan). Crveni karton: Virdis (Milan) u 61. minutu. Strelac: Savićević 50. (C zvezda).

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Najdoski, Vasilijević, Šabanadžović, Radovanović, Jurić, Ivanović, Savićević, Bursać, Stojković, Đurović. Trener: Branko Stanković.

Milan: Gali, Tasoti, Maldini, Kolombo, Rajkard, Barezi, Donadoni, Anćeloti, Van Basten, Evani, Virdis. Trener: Arigo Saki.

Aleksandar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja