ZVEZDIN REKORD KOJI NIKAD NIJE OBOREN: Utakmicu protiv Ferencvaroša na Marakani je pratilo 110.000 gledalaca
Foto: FK Crvena zvezda

Igla nije imala gde da padne

ZVEZDIN REKORD KOJI NIKAD NIJE OBOREN: Utakmicu protiv Ferencvaroša na Marakani je pratilo 110.000 gledalaca

Fudbal -

Najposećenija fudbalska utakmica na prostorima bivše Jugoslavije bila je ona odigrana 23. aprila 1975. godine u polufinalu Kupa pobednika kupova između Crvene zvezde i budimpeštanskog Ferencvaroša na "Marakani".

Ostalo je zabeleženo da je prodato tačno 96.670 ulaznica, ali je bilo očigledno da je na stadion ušlo mnogo više navijača. Prema procenama tadašnjeg direktora stadiona Crvene zvezde Mileta Petrovića, tu utakmicu je sigurno posmatralo oko 110.000 gledalaca.

Taj rekord najverovatnije neće nikada biti dostignut jer tada nije bilo plastičnih sedišta. Tadašnji kapacitet beogradske "Marakane" bio je nešto preko 96.000 mesta, a sada je, sa ugrađenim sedištima, oko 55.500.

Uprkos velikoj podršci sa tribina crveno-beli nisu uspeli da se plasiraju u finale ovog takmičenja.

Zvezda je u četvrtfinalu eliminisala madridski Real, a na putu ka finalu im se isprečio iskusni tim sa brojnim reprezentativcima Mađarske. Prvi meč odigran je 9. aprila 1975. godine na budimpeštanskom “Nep” stadionu pred oko 60 hiljada gledalaca, a domaćin je slavio sa 2:1.

Mađari nisu unapred istakli belu zastavu u grotlu beogradske "Marakane". Naprotiv! Juhas je već u sedmom minutu iz indirektnog udarca blizu korner-zastavice uputio oštru prizemnu loptu u središte Zvezdinog šesnaesterca, koju je sa pet metara Laslo Pustai sproveo u mrežu.

Zvezda je do preokreta stigla u drugom poluvremenu. Već u 49. minutu je usledilo izjednačenje. Slobodan-Cole Janković je izveo slobodan udarac sa oko 30 metara, lopta je doletela na šest metara od gola Gecija do Mihalja Kerija koji glavom, neometan, izaziva erupciju oduševljenja na stadionu. Potpuni preokret desio se u 75. minutu, nakon što je sjajni Janković ponovo bio asistent. Cole je ovaj put “ukrao” loptu svom čuvaru na polovini gostiju i odmah centrirao prema Zoranu Filipoviću, koji je između zbunjenih Mađara šutem glavom izjednačio rezultat iz Budimpešte.

Ipak, gosti su u finišu stigli do finala. Iz jedne kontre Janoš Mate je ušao u šesnaesterac, a tamo ga je oborio Branko Radović. Sudija Ešvajler je pokazao na belu, tačku, a Ištvan Međeši je sa penala u 84. minutu odveo svoj tim u borbu za trofej. Ipak, tamo su Mađari bili bez šanse jer je 14. maja u Bazelu kijevski Dinamo predvođen Olegom Blohinom slavio sa 3:0.

CRVENA ZVEZDA: Ognjen Petrović, Bratislav Đorđević, Dragan Nikitović, Branko Radović, Mihalj Keri, Petar Baralić, Slobodan Janković, Zoran Antonijević (Zoran Filipović), Dušan Savić, Vladimir Petrović, Miloš Šestić. Trener: Miljenko Mihić.

FERENCVAROŠ: Geci, Međeši, Martoš (Kelemen), Balint, Rab, Onhaus (Takač), Muha, Juhas, Mate, Mađar, Pustai. Trener: Jeno Dalnoki.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track