OTKRIVAMO: Zašto je TITO PODIGAO GLAS NA RAJKA MITIĆA! Pročitajte autorski tekst Zvezdine legende o susretu s maršalom
Foto: Printscreen

iz pera velikana

OTKRIVAMO: Zašto je TITO PODIGAO GLAS NA RAJKA MITIĆA! Pročitajte autorski tekst Zvezdine legende o susretu s maršalom

Fudbal -

Cela Jugoslavija tugovala je na današnji dan pre 40 godina. Titova smrt zaustavila je ne samo sport već i život u nekadašnjoj Jugi.

Čovek po kom stadion u Ljutice Bogdana nosi ime, legenda Crvene zvezde Rajko Mitić tada je imao 58 godina i pisao je kolumne za legendarni Tempo. U posebnom broju posvećenom Titu, opisao je susret sa njim i otkrio zašto je čuveni državnik viknuo na njega.

- Bio je to trenutak kada su sportisti Jugoslavije imali posebnu čast da budu gosti predsednika Republike. Ovog puta, prijem je bio povodom Dana mladosti, a neposredno posle desetog finala Kupa maršala Tita, 26. maja 1957. godine. Tada je Partizan trijumfovao u susretu sa beogradskim Rdničkim (5:3) - napisao je u uvodu Rajko Mitić i nastavio:

- Ulazak predsednika u svečanu dvoranu među sportiste, uneo je razdraganost i vedro raspoloženje. Razdraganost i vedrinu doprineo je drug Tito neposrednim pristupom, spontanim, očinskim i prijateljskim kontaktima sa svim sportistima.U direktnim razgovorima, svakome od predstavljenih sportistao izražavao je reči pohvale, hrabrio, raspitivao se o narednim takmičenjima. Za divljenje je bilo koliko je drug Tito bio upoznat sa svim sportskim zbivanjima, rezultatima naših sportista. Taj utisak nisam poneo samo j, već svi sportisti sa kojima je naš predsednik te večeri (i ne samo te) razgovarao. Videći već iz prvih maršalovih reči da je u potpunosti upoznat sa fudbalskim zbivanjima, da zna da je u Kupu Crvena zvezda eliminisana u četvrtfinalu, a Hajduk i Dinamo još ranije, Dedijer i ja smo njegove reči prihvatili kao nastojanje da, pored utehe upućene zvezdašima, indirektno želi da prikrije svoje nezadovoljstvo prema situaciji Hajduka, čiji je, po Vladi i meni - najbliži simpatizer.

- To nikako - podigao je svoj glas drug Tito.

- Nisam ničiji navijač, već realni posmatrač i pođednako me raduju uspesi svih naših sportista. Ti vrlo dobro znaš Vlado, da kad god su se pojavljivale i iskrsavale neke slabosti po klubovima, a posle naših razgovora i dogovaranja, dobijao si zadatak da ih rešavaš na napravedniji način, nepristrasno i bez privrženosti bilo kom klubu. Time je drug Titi negirao priče da je klupski opredeljen. U to, Vladimir Didijer ni ja nismo ni sumnjali. Primedbom na račun Hajduka samo smo želeli da ga što duže zadržimo uza se...

(A.V.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track