PIŽON BEZ DLAKE NA JEZIKU O TITU Danas je popularno da ga pljujete, ali pitam ja vas što mislite da je bolje posle njega
Foto: Profimedia, Nemanja Nikolić

zanimljivo

PIŽON BEZ DLAKE NA JEZIKU O TITU Danas je popularno da ga pljujete, ali pitam ja vas što mislite da je bolje posle njega

Fudbal -

Na danjašnji dan, pre tačno četiri decenije, saopšteno je kako je preminuo bivši predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito.

U trenutku kada je stigla ta vest, na splitskom Poljudu igrali su fudbaleri Hajduka i Crvene zvezde.

Bio je 41. minut, pri rezultatu 1:1, kada su nepoznate tri osobe ušle na teren i prekinule susret, praktično istovremeno kada je sa razlgasa saopšteno da je umro Tito. Pun stadion je zanemeo, a onda su se čuli jecaji i plač, uz skandiranje "Druže Tito mi ti se kunemo".

Tadašnji kapiten Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon evocirao je uspomene.

''Atmosfera je bila užasno mučna jer smo svaki dan očekivali vest o smrti Tita. Može danas svako da govori što god hoće, ali mi smo ga tada zaista voleli. Osećao sam tugu jer sam odrastao uz Tita. Istina, imao sam tada 25 godina, bio sam popularan, igrao sam fudbal, ali nepojmljivo mi je bilo da možemo nastaviti život bez njega. Tačno se sećam, stajao sam pored sudije i Zlatka Vujovića, desna ruka mi je bila na srcu. Sve je bilo spontano tog dana. Kao i pesma celog Poljuda 'Druže Tito mi ti se kunemo'. Te scene su u isto vreme bile i dirljive i prekrasne. Ne mogu shvatiti da to danas neko poriče'', rekao je Pižon za hrvatski Indeks.

foto: Printskrin

Petrović kaže da su svi tada voleli Tita, da su odrastali sa crvenim maramama i plavim kapicama, kao i da nikada ništa nije nedostajalo.

"Imali smo prekrasan život. Da nam je osigurao samo besplatan zdravstveni sistem, napravio je mnogo. Tada nije bilo korone, a danas, kad bi kao trebalo da imamo super život, sve se raspada kao u vreme španskog gripa. Sad je popularno pljuvati po njemu i socijalizmu, ali pitam vas, šta smo dobili s kapitalizmom da možemo reći da nam je život danas lepši i kvalitetniji'', zaključila je druga Zvezdina zvezda.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track