ZNATE LI DA JE PRVI STRANI TRENER U RUSIJI BIO SRBIN: Nije Muslin, nije Grof, a nije ni Marko Nikolić!? (FOTO)
Foto: www.borisbunjakcoach.com

za anale

ZNATE LI DA JE PRVI STRANI TRENER U RUSIJI BIO SRBIN: Nije Muslin, nije Grof, a nije ni Marko Nikolić!? (FOTO)

Fudbal -

Boris Bunjak je 2000. godine postao prvi stranac fudbalski stručnjak u ruskom fudbalu, posle njega su dolazili Kapelo, Hidink, Advokat, Emeri, Lučesku, Ziko, Gulit

Prvi strani trener nekog fudbalskog kluba u Rusiji bio je Srbin! Nije to bio ni Slavoljub Muslin, ni Miodrag Božović, ni Marko Nikolić. Malo ljudi zna da je Boris Bunjak otvorio posao srpskim fudbalskim stručnjacima u najvećoj zemlji na svetu.

foto: Fonet AP

Radili su u Rusiji eminentni fudbalski treneri poput Fabija Kapela, Gusa Hidinka, Unaija Emerija i Dika Advokata, zvučna imena kao što su Mirčea Lučesku, Lučano Spaleti, Roberto Mančini, Ziko, Rud Gulit, Artur Žorž, Andre Viljas-Boas, Nevio Skala, MIhael Laudrup, Slaven Bilić...

foto: Starsport©

Ili stručnjaci koji su pravi rezultat kao što su Slavoljub Muslin, MIodrag Grof Božović, Masimo Karera, Vlastimil Petržela, Vladimir Borovička, Viktor Munjoz, Pavel Vrba, Frank Verkauteren. Međutim, prvi stranac bio je Srbin, Boris Bunjak.

foto: Starsport©

Baš zbog medijskog pritiska kojem je u Rusiji podvrgnut Srbin Marko Nikolić posle preuzimanja moskovske Lokomotive, treba reći istinu o stranim trenerima u najvećoj zemlji sveta.

foto: www.borisbunjakcoach.com

Boris Bunjak je u leto 2000. godine stigao u ekipu Uralan iz Jeliste koja je tada bila na pretposlednjem mestu. Prevodilac mu je bio srpski građevinac Dragan koji je bio u odličnim odnosima sa predsednikom kluba i prvim čovekom Kalmikije Kirsanom Iljumžinovom.

- Pozvao me je jedan moj bivši igrač. Njegov agent je imao veze sa Rusima i rekli su mi da postoji mogućnost da preuzmem jedan klub. Rekli su mi da se klub zove Uralan. Iskren da budem, nikada ranije nisam čuo za taj klub - rekao je Bunjak.

Međutim, Boris Bunjak nije imao uspeha u Uralanu. U 16 utakmica koliko je vodio klub, doživeo je 14 poraza i iupisao samo dva remija. Fakat je da je ekipa Uralana bila u rasulu, da su bila 24 stranca i da takvu ekipu bukvalno nije mogao bilo ko da kontroliše. Susretao se Bunjak sa raznim problemima, od toga da su igrači dovodili prostitutke u hotel, do toga da fudbaleri nisu bili plaćeni, pa umesto da treniraju bili su poslati na odmor od dve nedelje.

foto: Starsport©

Boris Bunjak se posle toga vratio u Srbiju, bio je pomoćnik Zoranu Filipoviću u Crvenoj zvezdi, a ruskim novinarima je otkrio da je baš on zaslužan za razvoj Nikole Žigića i Nemanje Vidića. Posle je sa velikim uspesima radio u Kuvajtu, Omanu, Saudijskoj Arabiji, Tanzaniji i Mijanmaru. Trenutno obavlja dužnost trenera u klubu Kazma u Kuvajtu.

foto: FSS

Valja reći da je od naših trener trofej osvojio samo Miodrag Grof Božović i to ruski kup sa Rostovom 2014. godine. Imao bi bivši trener Crvene zvezde još jedan trofej u ruskom kupu, sledeće godine, da pred finalnu utakmicu njegove Lokomotive i Kubana iz Krasnodara nije napustio klub.

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track