SEĆANJA NA BARI NE BLEDE, MIODRAG BELODEDIĆ ZA KURIR: Poslednji sam popio iz pehara! (VIDEO)
Foto: Pritnscreen

INTERVJU

SEĆANJA NA BARI NE BLEDE, MIODRAG BELODEDIĆ ZA KURIR: Poslednji sam popio iz pehara! (VIDEO)

Fudbal -

Legendarni defanzivac, član zlatne generacije crveno-belih, prisetio se finala Kupa evropskih šampiona iz 1991. i dana kada je Zvezda postala prvak Evrope

Bari, grad koji je zlatnim slovima upisan u istoriju Crvene zvezde i u srca svih navijača crveno-belih. Grad u kojem je srpski klub postao prvak Evrope, na jučerašnji dan, 29. maja 1991. godine. Samo jedan igrač iz tog tima znao je kako se igraju finala, samo jedan od njih znao je kako se pobeđuje u finalima Kupa evropskih šampiona. Miodrag Belodedić - akter dve finalne utakmice koje se i dan-danas smatraju najvećim iznenađenjima u istoriji najjačeg klupskog fudbalskog takmičenja.

foto: Dado Đilas

- Iz finala Steaua - Barselona pamtim samo emociju. Imao sam 21 godinu, ne sećam se da li smo uopšte i prošetali Seviljom, gde se finale igralo. Video sam taj grad kasnije, kada sam bio u gostima kod Vlade Stošića, koji je tamo igrao - kaže Belodedić za Kurir.

A finale na stadionu Sveti Nikola?

- Pamtim da sam bio mirniji, da sam dobro kontrolisao svoja osećanja. Bio sam mnogo iskusniji, i kao fudbaler i kao čovek. Titulu sa Zvezdom smo lepše proslavili! Sve je nekako bilo lepše.

foto: Profimedia

Utakmica nije bila laka. Kako ste je, s obzirom na iskustvo igranja finala, vi doživeli?

- Obe te utakmice su zapravo bile iste. Sećam se da sam, kako je prolazilo vreme, sve više gledao u sat na semaforu i mislio kako opet možemo do penala. Gledam tako sat i mislim: "Još malo, još malo." A bilo je teško. Nismo vodili igru, Olimpik je bio mnogo bolji. Delovalo je da neće dobro da se završi... Ali završilo se na najbolji mogući način.

foto: Www.crvenazvezdafk.com

- Da! Pamtim da smo svi bili veseli, srećni, razdragani. Pančev je bio najglasniji, najviše se čuo od svih nas. Pevao je na sav glas.

foto: Printscreen

Pamtite li neke detalje, recimo ko je prvi popio malo iz pehara?

- Ne sećam se ko je bio prvi, ali znam da sam ja bio među poslednjima (smeh). Čak sam se poslednji popeo i na postolje kolika je gužva bila tamo. Igrači, rukovodstvo... Znam da me je neko zvao da dođem i dignem pehar. Rekao sam: "Mani, pusti, digao sam ga već jednom, znam kakav je, koliko je težak, znam sve... Danas, kad mislim o tome, dođe mi žao što nemam sliku s peharom, pa i na snimku se vidim tamo negde u prikrajku.

Imamo čime da se dičimo

Belodedić je imao i specijalnu poruku za saigrače iz zlatne Zvezdine generacije. - Pozdravljam celu ekipu, mnogo je lepo što smo sve prošli zajedno i to gde smo sve stigli. Treba da se divimo tome što smo postigli i dičimo time, a posebno tome što nas ljudi pamte, što smo nešto veliko ostavili za istoriju i što se i u današnje vreme priča o velikom uspehu Crvene zvezde.

foto: Www.crvenazvezdafk.com

Miodrag Belodedić Datum rođenja: 20. maj 1964. Mesto rođenja: Sokolovac, Rumunija Visina: 185 cm Pozicija: odbrana KARIJERA Ekipa Utakmica Golova Steaua 235 23 Crvena zvezda 63 3 Valensija 49 0 Valjadolid 31 0 Viljareal 16 0 Atlanta 65 3 Rumunija 53 5

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track