ZBOG NJEGA JE U LONDONU ZAVLADAO MUK: Završio je u pesmi i filmovima! Divio mu se Nebojša Glogovac VIDEO
Foto: Dragana Udovičić

PUNI 65 GODINA

ZBOG NJEGA JE U LONDONU ZAVLADAO MUK: Završio je u pesmi i filmovima! Divio mu se Nebojša Glogovac VIDEO

Fudbal -

Nekadašnji jugoslovenski i srpski fudbaler i legenda Crvene zvezde Dušan Savić danas slavi 65. rođendan.

Fudbal je, kao što se zna počeo da igra u lokalnom klubu Jedinstvu iz Uba, da bi 21. marta 1972. godine stigao na Marakanu da bi odigrao probnu utakmicu nakon koje je odmah bio uključen u klupski podmladak Crvene zvezde. Dve godine kasnije, 1974, postaje prvotimac Crvene zvezde.

Za prvi tim crveno-belih nastupao je od 1973. do 1982. godine. Odigrao je 258 zvaničnih utakmica i postigao 149 golova (ukupno 410 mečeva i 266 pogodaka računajući sve utakmice). Treći je strelac u istoriji kluba po broju golova u zvaničnim susretima (149), drugi po broju golova u prvenstvu (119) i treći po broju pogodaka u evrokupovima (20).

- Iz sećanja ne mogu da izbrišem radost kad smo osvajali trofeje i tugu kad smo ih gubili. Posebno pamtim najvažnije golove koje sam postigao. Sećam se onog koji sam dao u Kupu Uefe 1979. Arsenalu u Londonu. Izjednačio sam na 1:1 dva minuta pre kraja, a u Beogradu smo pobedili s 1:0. Taj gol je te sezone proglašen za najlepši u tom takmičenju!

Osvojio je dve šampionske titule 1977. i 1980. godine i jedan Kup 1982. godine. Osvajanje titule u sezoni 1980/81 je propustio zbog vojske, pa nije zabeležio nastup u prvenstvu. Dva puta je bio najbolji strelac lige i to u sezonama 1974/75 (20 golova) i 1978/79 (24 gola).

Posle toga proveo je šest sezona u francuskoj Prvoj ligi: dve u Lilu i četiri u Kanu. Šest meseci igrao je i u španskoj Prvoj ligi za Sporting iz Hihona, bez vremenski ograničenog ugovora.

U sezoni 1983/84 nastupao je za francuski Lil i na 36 ligaških mečeva postigao 12 golova. sledeće sezone je bio još uspešniji i na 34 utakmice 13 puta se upisao u strelce. Nova stranica u Savićevoj bogatoj karijeri od 1985. godine bio je Kan. Već u prvoj sezoni u dresu ovog kluba postigao je 15 pogodaka na 31 prvenstvenoj utakmici. Zapažen učinak imao je i u sezoni 1987/88, kada je na 30 susreta 11 puta matirao protivničke čuvare mreže, a u dresu Kana je i završio fudbalsku karijeru 1989. godine.

U 19. godini debituje za tadašnju jugoslovensku reprezentaciju. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 12 utakmica i postigao četiri gola. Debitovao je 31. maja 1975. godine protiv Holandije, kada je postigao gol u pobedi od 30. poslednji meč za nacionalni tim odigrao je 13. oktobra 1982. protiv Norveške u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je postigao jedini gol za Jugoslaviju u porazu rezultatom 1:3. Nije izabran za Zvezdinu zvezdu i ne krije da ga posle svega to boli, ali ga je publika obožavala. Dule Savić je prvi čovek kome je u vreme socijalizma u Jugoslaviji na stadionu skandirano ime!

„Posle Dragana Džajića u Beograd je, iz Uba, došao jedan mladi, snažni, talentovani fudbaler. Publika ga je dočekivala pozdravom – Duuule Saaavić. I onda sam mislio da čovek koji ima svojih pet minuta, koji je to doživeo, može da bude miran i namiren, čija je sujeta nahranjena, i koji tada može da učini nešto i za Crvenu zvezdu, sport uopšte, pa i više od toga”, kazao je o Dušanu Saviću (52), u ovoj rubrici Matija Bećković, pesnik i akademik.

Voleo ga je i Miloš Crnjanski, koji je u mladosti bio centarfor Banata iz Pančeva. Svrstao ga je u rasne napadače, nalik na engleske, a isticao je i: „Lepo je građen, lepo vaspitan”.

foto: Printscreen

Dušan Savić oženjen je TV-novinarkom Marinom Rajević Savić, autorkom i voditeljkom emisije „Dok anđeli spavaju“.

- Volim njenu pamet, odanost porodici, ženstvenost... S njom mi nikad nije dosadno. Nepredvidljiva je, prepuna iznenađenja, unosi radost u moj život. Cenim i njen profesionalni, pa i privatni stav, njen karakter, oko koga nema pogađanja.

foto: Instagram

Dušan i Marina Savić imaju dva sina, Uroša i Vujadina, koji je u dva navrta nosi dres, čak bio i kapiten Crvene zvezde.

Često ističe da je veliki vernik.

- Odnos prema Bogu je lična, privatna stvar. To nije za bilo kakvo eksponiranje. Neki sveštenici i vladike su mi veliki prijatelji. Osećam veliku radost što o veri mogu i s njima da razgovaram.

Rok grupa “Prljavi inspektor Blaža i kljunovi“ ima i jednu pesmu o legendarnom strelcu Crvene zvezde, a pojavio se i u filmu “Munje“, gde je u jednoj sceni igrao sebe, dok se u filmu Rane samo pominje njegovo ime.

Prijatelj je mnogih javnih ličnosti, a posebno mu se divio pokojni glumac Nebojša Glogovac

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja