DUGUJU IM OD 12 DO 18 PLATA: Istorijski ŠTRAJK GLAĐU bivših fudbalera Borca! FOTO
Foto: D. Čeković

STIGLI IZ SVIH DELOVA SRBIJE

DUGUJU IM OD 12 DO 18 PLATA: Istorijski ŠTRAJK GLAĐU bivših fudbalera Borca! FOTO

Fudbal -

Više od 20 nekadašnjih fudbalera čačanskog Borca stupilo je u štrajk, nezadovoljni jer im klub nije isplatio plate.

Od ukupnog broja igrača, njih 13 je u ponedeljak veče započelo štrajk glađu ispred zgrade Skupštine grada Čačka.

Fudbaleri tvrde da im klub po sudskim presudama pojedinačno duguje od 5.000 do 40.000 evra po igraču, ukupan dug koji od kluba potražuju je oko 400.000 evra.

- Taj dug je nastao u periodu od 2015. do 2018. godine. Plate nismo primali, a kada smo pitali kada ćemo biti islaćeni od uprave kluba dobijali smo samo obećanja. Svi koliko nas je tada bilo morali smo da nastavimo sa treninzima i utakmicama jer nas je na to obavezivao ugovor potpisan sa klubom. I oni koji su mogli da odu, nisu im davali ispisnice – pričaju nekadašnji fudbaleri Borca, dodajući da su dodatno od strane kluba izmanipulisani, jer su dali svoje potpise za registraciju igrača, i ako to nije trebalo da učine.

foto: D. Čeković

- Klub je u tom periodu prestao da plaća smeštaj i prevoz igračima. Mnogi igrači iz drugih gradova su stanove u Čačku plaćali iz svog džepa, pa umesto da od fudbala zaradimo za život, nas je Borac debelo koštao. Ne idemo odavde dok ne dobijemo svoj pošteno zarađen novac – kažu fudbaleri pridošli iz brojnih gradova Srbije, među kojima su Miloš Marković, Miljan Mutavdžić, Miroljub Kostić, Aleksandar Gojković, Lazar Jovanović, Stefan Nedović, Lazar Tatić, Marko Vidojević.

Podršku nekadašnjim čačanskim zebrama daju mnogi Čačani, koji u čudu zastaju i s nevericom slušaju razloge zbog kojih su ovi mladi ljudi stupili u štrajk glađu.

Podršku im daju i brojni sportisti, koji na nalozima društvenih mreža ostavljaju poruke podrške svojim kolegama.

foto: D. Čeković

Do sada su se oglasili mnogi igrači domaćih ali i stranih klubova im dajući podršku.

-Ovim ljudima se duguje od 12 do 18 plata, za svoja potraživanja oni imaju uredne sudske presude, ali u klubu su se dosetili pa su ga ugasili i registrovali novi klub pod drugim imenom, želeći da izbegnu dugovanja. Igrači su preko izvršitelja pokušali da se naplate, ali klub nema svoju imovinu, jer je stadion i sve uz njega što ide upisan na Grad Čačak – kaže Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, dodajući da su gradske vlasti obaveštene o namerama bivših igrača, ali da im se iz zgrade na čijim stepenicama sede, niko nije obratio

Kako se moglo čuti u Čačak bi danas(sreda) trebalo da dođu predstavnici Evropske fudbalske federacije, organizacije čiju podršku, igrači tvrde da imaju.

- Ovo je prvi slučaj u svetu da fudbaleri štrajkuju glađu da bi ostvarili pravo na pošteno zarađenu platu. Videćemo šta će Evropa reći na ovu našu sramotu – kaže Mirko Poledica.

D. Čeković / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track