HEROJ, VARALICA, GENIJALAC, LUDAK... Šokantnim potezom Suarez je RASPLAKAO SRBINA i ugurao svoj tim u polufinale SP
Foto: Profimedia

PROŠLA JE DECENIJA

HEROJ, VARALICA, GENIJALAC, LUDAK... Šokantnim potezom Suarez je RASPLAKAO SRBINA i ugurao svoj tim u polufinale SP

Fudbal -

Na današnji dan pre tačno 10 godina reprezentacija Urugvaja je na neverovatan način izborila plasman u polufinale Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Reprezentacija Urugvaja plasirala se u polufinale pošto je posle penala bila bolja od Gane. Posle 120 minuta bilo je 1:1, a u penalima 4:2 za Uruse.

Tragičar meča bio je Asamoa Đijan koji je u poslednjim sekundima produžetaka pogodio prečku iz penala koji je namerno skrivio Luis Suares.

foto: Profimedia

U poslednjim sekundama produžetaka meča viđena je prava drama u Johanezburgu. Pri rezultatu 1 : 1, posle slobodnog udarca za Ganu, Suarez izbija loptu sa gol linije dva puta, ali drugi put rukom namerno. Usledio je crveni karton za napadača Urugvaja, ali još bitnije i penal za Ganu, koji je mogao doneti pobedu “crnim zvezdama”. Međutim, najbolji igrač Asamoa Đijan je pogodio prečku i tako promašio istorijiski uspeh ove reprezentacije.

foto: Profimedia

Penal lutriju započeli su Urugvajci a siguran izvođač bio je Forlan. Neverovatna odluka selektora Gane Milovana Rajevca na početku penal lutrije, odlučio je da prvi udarac za Ganu izvede upravo Gijan, koji nije doneo pobedu Gani u produžetku, ali je onda u penal seriji bio siguran. Viktorino je takođe bio siguran u drugoj seriji za Urugvaj, kao i Apija za Ganu. I Skoti je pogodio mrežu, iako je šutirao po sredini gola, a kapiten Gane Mensah nije uspeo da savlada Musleru. Ali, umesto da Urugvaj dovede na korak do pobede, Maksi Pereira šutira daleko iznad gola. Međutim, Muslera brani i udarac Adije, pa je Abreu mogao da donese odluku ko je pobednik, što je i uradio veoma hladnokrvno. Usledilo je veliko slavlje Urugvajaca.

Potez Suareza podelio je tada fudbalski svet. Jedni su smatrali da je heroj, genijalac, a drugi su govorili da je najveći prevarant. U svakom slučaju, on je ovim potezom pogurao svoj tim ka prvom polufinalu posle 60 godina.

"Bila je to odbrana turnira. Svetsko prvenstvo za mene je završeno. Nisam imao izbora, uradio sam ono što sam morao, ali sada imam “Božiju ruku"", rekao je nakon meča kontroverzni napadač.

Srpski stručnjak Milovan Rajevac te godine napravio je istorijski uspeh sa Ganom. Nakon prvenstva ispričao je i jednu anegdotu koja se dogodila dan nakon bolnog poraza.

"Već na doručku sledećeg jutra šalio sam se sa Đijanom rekavši mu: 'Da si ga dao, ja bih birao između Reala i Barselone'... Šta da se radi iako je jasno da je bila jedinstvane šansa u karijeri i životu. Možda smo pre toga nekoga nezasluženo pobedili", rekao je Rajevac.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track