POLICAJAC UBACIO LOPTU U TEREN I NAMESTIO GOL! Kako je Jugoslavija OPLJAČKANA u polufinalu SP! KRAĐA KOJA SE PREPRIČAVA!
Foto: montevideoproject.com

NAJVEĆI SKANDAL U ISTORIJI FUDBALA

POLICAJAC UBACIO LOPTU U TEREN I NAMESTIO GOL! Kako je Jugoslavija OPLJAČKANA u polufinalu SP! KRAĐA KOJA SE PREPRIČAVA!

Fudbal -

Na današnji dan pre tačno 90 godina odigrano je čuveno polufinale Svetskog prvenstva u Montevideu između domaćina Urugvaja i selekcije Jugoslavije.

foto: Printskrin / You Tube

Nakon veličanstvenog trijumfa protiv Brazila, na našem putu našao se moćni Urugvaj.

foto: Printskrin / You Tube

Stadion "Sentenario" bio je krcat, više od 100.000 navijača Urugvaja pratilo je uživo ovaj meč.

Već u petom minutu zavladala je potpuna tišina. Đokica Vujadinović snažnim udarcem poslao je loptu u mrežu domaćina za 0:1.

Međutim, bilo je potpuno jasno da Urugvaj ovaj meč ne ne sme da izgubi. Domaćin je morao biti u finalu. Sve je bilo na njihovoj strani... Suđenje, najvijači...

Do izjednačenja su došli u 19. minutu iz izuzetno sumnjive pozicije. Pedro Sea je postigao gol, bio je u ofsajdu bar pola metra, ali sudija nije regovao. Uzalud su Jugosloveni širili ruke, pokazao je na centar 1:1.

Usledio je žestok pritisak domaćina. Samo dva minuta kasnije uspevaju preko Anselma da dođu do preokreta 2:1.

Iako smo za samo dva minuta dozvolili rivalu da napravi preokret, nismo potonuli. Usledili su žestoki napadi Jugoslavije. Nakon jedne odbijene lopte Moša Marjanović je u 25. minutu zatresao mrežu Baljestera za izjednačenje 2:2. Sudija je pokazao na centar, a onda je usledio potpuni šok. Urugvajci su izvršili na sudiju Rega, okružili su ga, pokazivali rukom na pomoćnika... Rego nakon toga odlazi na konsultacije sa kolegom i poništavaju gol. Objašnjenje je bilo da je Moša bio u nedozvoljenoj poziciji kad je zatresao mrežu.

U 32. minuta viđen je najveći skandal u istoriji svetskih šampionata. Naime, nakon jednog napada Urugvaja lopta odlazi u gol-aut. Međutim, jedan policajac, koji je bio raspoređen iza gola Jakšića, je vraća u teren. Dok su naši igrači stajali, Dorado centrira do Anselma koji postiže gol za 3:1. Sudija bez trunke stida i srama pokazuje na centar, a naši igrači u neverici posmatraju šta se dešava na terenu.

Igrači su na poluvremenu bili opravdano besni. Vođena je žestoka rasprava u svlačionici. Nekoliko igrača je predložilo da ekipa ne izađe na teren u drugom poluvremenu, međutim, doktor Andrejević se zgranuo na taj predlog. Znao je da će reakcija FIFA biti izuzetno oštra... Tako su naši igrači nevoljno izašli na teren.

Do kraja meča Urugvaj je postigao još tri gola, pa je naš tim doživeo nezasluženu katastrofu.

Polufinale u Montevideu 1930. godine je i dalje najveći uspeh našeg fudbala u istoriji.

URUGVAJ - JUGOSLAVIJA 6:1 (3:1)

SUDIJA: Žilberto de Almeida Rego (Brazil), pomoćnici: Sausedo (Bolivija) i Balvaj (Francuska):

URUGVAJ: Baljestero - Maskeroni, Nasazi (k) - Andrade, Fernandez, Gestido - Dorado, Skarone, Anselmo, Cea, Irijarte.

JUGOSLAVIJA: Jakšić - Ivković (k), Mihajlović - Arsenijević, Stevanović, Đokić - Tirnanić, Marjanović, Bek, Vujadinović, Sekulić.

foto: Printskrin / You Tube

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track