KOKAIN I FUDBAL - IMA NEKA TAJNA VEZA Bili su gospodari igre, a obožavali su da POVLAČE LINIJE! Šmrkali i po 10 grama!
Foto: Printscreen

nisu odoleli

KOKAIN I FUDBAL - IMA NEKA TAJNA VEZA Bili su gospodari igre, a obožavali su da POVLAČE LINIJE! Šmrkali i po 10 grama!

Fudbal -

"Znate li kakav bi igrač bio da nisam uzimao kokain? Kakvog igrača ste propustili?"

Čuvena izjava Dijega Armanda Maradone iz 2008. godine i dan danas odzvanja u ušima njegovih obožavalaca.

foto: Profimedia

Tako je Maradona govorio o narkotiku koji konzumirao tokom svoje fudbalske karijere, a reklo bi se da mu i dan danas teško odoleva.

Najveću argentinsku fudbalsku zvezdu i jednog od najboljih fudbalera svih vremena počeli su da povezuju sa kokainom još dok je igrao za Napoli. Verovao je da je nedodirljiv zbog te pošasti i ubrzo je upao u ozbiljne probleme.

Prvo je 17. marta 1991. godine testiran pozitivno na kokain nakon utakmice protiv Barija. Bio je najbolji na svetu, a kažnjen je suspenzijom od 15 meseci. Nikad se nije od toga oporavio, nikad se više nije vratio na svoj najviši nivo, iako je sve oko sebe uveravao da je prvi kontakt s drogom imao u Barseloni, kada se oporavljao od ozbiljne povrede zgloba.

U aprilu iste godine uhapšen je zbog posedovanja droge u svojoj domovini. Uspeo je nakon afere da se vrati u reprezentaciju za koju je igrao sjajno na Svetskom prvenstvu 1994. godine. U avgustu 1997. dok je igrao za Boku ponovo je testiran nakon jedne utakmice i opet je bio pozitivan. Bio je to kraj fudbalske bajke jer se Diego suočio s dvije godine zabrane igranja.

foto: Profimedia

I njegov sunarodnik, sjajni Klaudio Kaniđa, takođe je konzumirao ovu opojnu drogu. Kaniđa je 1992. godine pao na testu dok je igrao za Romu. Suspendovan je na 13 meseci. Popularni „Sin vetra" je osim neverovatne brzine i golova ostao upamćen po čuvenoj izjavi: "Ako je kokain droga onda sam ja narkoman".

Zanimljivo je da suspenzija nije značila kraj karijere za brzonogog napadača. Naprotiv, odmah po isteku kazne Kaniđa je iz Rome prešao na pozajmicu u Benfiku, a čitavu trampu finansirala je poznata kompanija za proizvodnju mleka „Parmalat". Kaniđa je igrač koji je uživao na terenu, ali koji je voleo i raskalašan život.

Ni Englezi nisu ostali imuni na probleme sa drogom. U svlačionicama timova sa Ostrva devedesetih je bilo problema sa pivom i brzom hranom, ali nije se izbegavo ni kokain.

Pol Merson jedna od zvezda londonskog Arsenala završio je na programu za rehabilitaciju. Austrijanac Mark Bosnić, nekadašnji golman Mančester junajteda, Aston Vile, i Čelsija priznao je da je konzumirao i po 10 grama kokaina dnevno!

Ljubitelji fudbala nikada neće zaboraviti ni legendarno slavlje ikone Liverpula - Robija Faulera. 1999. godine sjajni fudbaler je postigao gol u gradskom derbiju protiv Evertona, a proslavio ga je tako što je simulirao šmrkanje kokaina na liniji. Bio je to njegov originalan odgovor na novinske natpise u Engleskoj... Tamošnji mediji su ga opisivali kao žestokog momka koji voli da konzumira kokain.

Rumun Adrijan Mutu takođe je bio poznat kao veliki ljubitelj ove opojne droge. Kada je igrao za Čelsi Murinjo je naredio da se uradi antidoping kontrola među igračima i Mutu je pao. Plavci su ga oterali i morao je da vrati 22 miliona, kolika mu je bila zarada u klubu.

Eskobara ubili dileri

Reprezentativca Kolumbije Andresa Eskobara likvidirali su dileri kokaina nakon eliminacije Kolumbije sa Svetskog prvenstva 1994. godine.

"Život se ovde ne završava", rekao je Eskobar nakon autogola i bolnog poraza svog tima...

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track