IGRALI PL KADA JE KRALJICA ELIZABETA IMALA 19 GODINA! Brentford večeras napada Mitra i Premijer ligu posle 73 godine!
Foto: Profimedia

kakva priča

IGRALI PL KADA JE KRALJICA ELIZABETA IMALA 19 GODINA! Brentford večeras napada Mitra i Premijer ligu posle 73 godine!

Fudbal -

Prvi put posle 73 godine londonski klub Brentford ima priliku da zaigra u najelitinjem engleskom takmičenju - Premijer ligi.

Baš večeras, na velelepnom Vembliju, Brentford će u direktnom okršaju sa Mitrovićevim Fulamom imati priliku da izbore plasman u najelitinije fudbalsko takmičenje u Britaniji, a možda i na celom starom kontinetnu.

Poslednji put kada su popularne "Pčelice" odmeravale snagu sa najboljim timovima na Ostrvu, kraljica Elizabeta je bila devojka od 19 godina...

foto: Profimedia

Sada su na korak od sna! U sredu su u revanšu polufinala baraža savladali Svonsi 3:1 i plasirali se u veliko finale doigravanja u Čempionšipu. Pobeda na Vembliju deli ih od istorijskog uspeha.

Priča o preporodu londonskog kluba sa tradicijom dugom 131 godinu je jedna od najluđih u istoriji fudbala.

Spasao ih profesionalni kockar

Krajem prošle decenije Brentford je životario između druge i četvrte lige i konstantno se borio sa finansijskim problemima.

Pre 15 godina tim je koštao jedva nekoliko desetina hiljada funti, a u ekipi su bili poluamateri koje niko nije hteo.

Dok se Brentford mučio u nižim rangovima, njegov današnji vlasnik Metju Benam je gradio svoju imperiju. Iako je bio diplomirani fizičar na Oksfordu, rešio je da se mane nauke i i okrene se onome što mu je bolje išlo - klađenju!

Razvio je sistem klađenja koji mu je pomogao da dođe do ogromnog novca. 2004. godine je odlučio da prestane sa klađenjem i napravio je internet servs "Smartodds" koji je ljubiteljima klađenja za određen novac nudio potpuno drugačiju analitiku sportskog klađenja.

foto: Profimedia

Kada je postao bogat okrenuo se voljenom klubu. Odlučio je da pet godina uplaćuje po milion funti kako bi pomogao Brentfordu da stane na noge. Do 2012. je otkupio gotove sve akcije kluba i postao vlasnik sa 96 odsto udela.

Kako bi bio što uspešniji sa manje ulaganja, Benam je počeo da primenjuje posebnu sportsku analitiku. Bio je jedan od prvih u svetu fudbala koji je primenjivao ovaj sistem u klubu. Igrače nije dovodio na osnovu podataka iz klasične statistike, već je počeo da analizira iz koliko šansi su dali gol, kako ekipa funkcioniše kad su oni naterenu, koliko udaraca im treba za jedan gol... I ostale stvari koje su danas postale potpuno normalne.

Ukidanje mlađih kategorija

Kako bi redukovao troškove, Benam je ukinuo omladinsku školu i okrenuo se isključivo dovođenju dobrih i jeftinih igrača, koristeći njegovu metodologiju. Brentford je tako svaku sezonu završavao u velikom plusu, jer je iste igrače preprodavao za mnogo više novca, nego što ih je platio.

foto: Profimedia

Privatni biznis mu je cvetao, pa je 2014. kupio danski Mitjilend i u prvoj godini ga doveo do titule prvaka ove zemlje. Kasnije je umesto akademije osnovao i Brentford B tim u kom se kale mlađi igrači.

Analitika koju je vlasnik Brentforda koristio pre desetak godina, danas je najnormalnija stvar u svetskom fudbalu.

foto: Profimedia

Bizaran otkaz

Verovali ili ne, Benam je jednom prilikom dao otkaz treneru jer su rezultati ekipe bili neočekivano dobri! 2013. godine Mark Warburton je dobio otkaz, iako je ekipa stigla do 2. mesta u Ligi 1. Gazda je njegov otkaz obrazložio činjenicom da je tim, prema njegovim proračunima, osvojio puno više bodova nego što je realno trebalo, pa se tako nešto ne može ponoviti.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track