OTKRIVENO! Ovo je PRAVA istina o prvoj utakmici Zvezde u Tirani i zašto je Rajko Mitić otišao na meč u VOJNOJ UNIFORMI!
Foto: Branislav Jocić

zanimljivo

OTKRIVENO! Ovo je PRAVA istina o prvoj utakmici Zvezde u Tirani i zašto je Rajko Mitić otišao na meč u VOJNOJ UNIFORMI!

Fudbal -

Kao što je poznato, Crvena zvezda će u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu Šampiona u sezoni 2020/2021 gostovati u Tirani, u istoimenom klubu. Ovo gostovanje nije prvo gostovanje Crvene zvezde u glavnom gradu Albanije.

S obzirom na to da je Albanija bila antifašistička zemlja, gostovala je i ugošćavala kulturno umetnička društva i sportske ekipe na kongresima antifašističkih zemalja. Kongresi antifašističke omladine nisu bili retkost pa je na takvim događajima učestvovala i reprezentacija Beograda i u zemlji i van zemlje, koju su sačinjavali mahom fudbaleri Crvene zvezde.

foto: Branislav Jocić

Poznato je da su fudbaleri Crvene zvezde (Jezerkić, Mitić, Stanković, Đajić, Lovrić, Mrkušić, Spajić, Aranđelovič, Mihajlović, Atanacković), učestvovali na frontu, s obzirom na to da rat još uvek nije bio završen, iako je Beograd bio oslobođen, tako da je veliki broj utakmica igran u nekompletnom sastavu, a između ostalih, prva Zvezdina zvezda – Rajko Mitić, propustio je prvu utakmicu Crvene zvezde odigranu 04. marta 1945. godine zbog obaveza u inženjerskoj pontonskoj jedinici u Zabrežju na Savi, gde je bio sa Miletom Kosom o čemu postoji i svedočenje ove legende Partizana i nekadašnjeg urednika Partizanovog vesnika.

Crvena zvezda je svoju 8. utakmicu od osnivanja, odigrala 22. aprila 1945. godine u okviru trodnevnog kongresa antifašističke omladine, gde je zajedno sa Kulturno umetničkim društvom Ivo Lola Ribar gostovala u Tirani na osnovu odluke koju je izdao FISOS, jer je postojala odluka da sve internacionalne utakmice u Federalnoj Srbiji kako u zemlji tako i u inostranstvu donosi rukovodeće telo za sve fiskulturno-sportske discipline. Interesantno, a vezano za učešće naših igračana frontu, Rajko Mitić je na tu utakmicu otputovaopravo sa fronta – u vojnoj uniformi.

foto: Branislav Jocić

Utakmica je završena rezultatom 5:2 za Crvenu zvezdu, a nastupili smo u sledećem sastavu: Bijelić, Stanković, Filipović, Đajić, Jovanović, Ćirić, Jezerkić, Mitić, Tomašević. Golove su postigli Jezerkić, Mitić, Tomašević, Pečenčić, Stanković.

Ono što je interesantno sa te utakmice jeste da je Zvezda igrala u žutim dresovima koje je nasledila od fudbalskog kluba Slavija, o čemu je već pisano ranije i o čemu postoje brojna svedočenja. Postoje i fotografije sa prvih utakmica u kojima je Zvezda nastupala u žutim dresovima, obzirom da još uvek nisu bili sašiveni crveno-beli.

Crvena zvezda će 25.08.2020. godine gostovati u Tirani u okviru 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona i u vremenu nešto drugačijih odnosa sa ovom zemljom nego prilikom prvog gostovanja.

foto: Branislav Jocić

Kurir sport / Redstarbelgrade.rs

Foto: Branislav Jocić (iz lične arhive Rajka Mitića)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track