MAJKA JE ŽELELA DA BUDE MESAR A ON JE POSTAO GOSPODAR FUDBALSKE IGRE: Trenirao je BOS a prve kopačke kupio mu je navijač
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

MAJKA JE ŽELELA DA BUDE MESAR A ON JE POSTAO GOSPODAR FUDBALSKE IGRE: Trenirao je BOS a prve kopačke kupio mu je navijač

Fudbal -

Na današnji dan 1910. godine rođen je legendarni italijanski fudbaler i trener Đuzepe Meaca.

Đuzepe Meaca ostao je upamćen kao jedan od najboljih navalnih igrača u svetu između dva rata. Bio je umetnik driblinga. Najveće zadovoljstvo bilo mu je da predribla golmana i da sa loptom uđe u gol. Zbog svega što je učinio za fudbal, gradski stadion u Milanu je 1979. godine dobio njegovo ime.

Na fudbalskoj sceni pojavio se kao 17-godišnjak u dresu Ambrosiane (Intera). Dva puta je bio prvak Italije (1930, 1938), jednom pobednik kupa Italije 1939. Zbog slabe cirkulacije krvi u nozi, godinu dana je pauzirao (1940.) Vraća se i igra za Milan (1941—1942), nastavlja u Juventusu (1942—1943). Do kraja rata igra nezvanične utakmice za Vareze. U sezoni 1945—1946 oblači dres Atalante iz Bergama. Kada je Interu zapretilo ispadanje iz Prve lige postao je igrač–trener. Odigrao je 17 utakmica, postigao dva gola i spasao Inter.

foto: Printskrin

Tri puta je bio golgeter prvenstva Italije (1930, 1936, 1938).

U reprezentaciji Italije debitovao je 1930, na utakmici protiv reprezentacije Švajcarske 4:2 (strelac dva gola), a oprostio se 1939. utakmicom protiv Finske (3:2). Ukupno je za reprezentaciju odigrao 53 utakmice i postigao 33 gola.

Učestvovao je na dva Svetska prvenstva 1934 i 1938, na kojima je Italija bila prvak sveta.

U jednom trenutku (1952—1953) bio je pomoćnik selektora Karlina Berete, ali su posle samo dve pobede u osam utakmica obojica smenjeni.

Majka, koja je sina terala da radi u porodičnoj mesari morala je da mu skriva cipele da ne bi "gubio vreme" na livadi.

Nije time ništa postigla, pošto je Pepino u uličnoj ekipi detinjastog naziva "Maestri Kampionezi" naučio da igra bosonog!

Tek kada je napunio 12 godina dozvolila mu je da počne da trenira u klubu Glorija, gde mu je jedan navijač nedugo potom kupio prvi pravi par kopački.

foto: Printskrin

Meacin zaštitni znak je bio da uzme loptu na sredini terena, da preševa celu odbranu, da dođe ispred golmana, da ga zatim izazove kao matador, da onda lažira šut i potom ga predribla, i da konačno ležerno plasira loptu u mrežu. U Italiji, "gol ala Meaca" i "finte ala Meaca" je uobičajena fraza za pogodak do kojeg je došlo nakon serije driblinga i varki, a koristi se i izraz "ad invito" za izazivanje golmana.

foto: Profimedia

Govoreći o jednom od najboljih fudbalera prošlog veka, oni koji su ga dobro poznavali, rekli su da su neretko morali iz bordela da ga davlače na utakmice.

- Meaca je bio velik, nepobediv, čak i kada bi povremeno ušao u strašne krize, izazvane intenzivnim seksualnim životom i strašću prema fudbalu. Kada bi na terenu uzeo loptu, činio je stvari zbog kojih bi ceo stadion zinuo razjapljenih usta - pričao je Pepino Prisko, nekadašnji potpredsednik Intera.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track