DETE PARIZA DONELO LIGU ŠAMPIONA BAJERNU: Nemci šesti put uzeli pehar! Koman presudio svom Pari Sen Žermenu VIDEO
Foto: Profimedia

SPEKTAKL U LISABONU

DETE PARIZA DONELO LIGU ŠAMPIONA BAJERNU: Nemci šesti put uzeli pehar! Koman presudio svom Pari Sen Žermenu VIDEO

Fudbal -

Fudbaleri Bajerna šesti put u istoriji kluba osvojili su Ligu šampiona!

Nemci su u najneobičnijem finalu Lige šampiona, odigranom u Lisabonu bez prisustva publike, savladali Pari Sen Žermen sa 1:0.

Jedini gol na utakmici postigao je Kingsli Koman u 59. minutu! Koman je sjajno reagovao glavom posle centaršuta Kimiha!

Zanimljivo, Koman je rođen u Parizu, deset godina je proveo u Pari Sen Žermenu, a sada je presudio svom bivšem klubu.

Bajern se šestom titulom, prvom posle 2013. godine, izjednačio na večitoj listi sa Liverpulom. Ispred su Real sa 13 titula i Milan sa 7.

foto: Profimedia

To je bilo prvi put od 1998. godine da su u finalu Lige šampiona igrale dve ekipe koje su ušle u takmičenje kao šampioni u svojim ligama.

Prva ozbiljna prilika vidjena je u 18. minutu kada je Kilijan Mbape dobro dodao do Nejmara, Brazilac je šutirao, a golman Oliver Nojer je dobro odbranio.

Nemački tim je ubrzo uzvratio, dobar napad je izveden u 22. minutu, kada je Robert Levandovski pogodio stativu. Dva minuta kasnije sa druge strane dobru priliku propustio je Anhel Di Marija kada je šutirao preko gola.

Ubrzo je Bajern uzvratio, ponovo je pokušao Levandovski, a golman francuskog tima je bio uspešniji.

Odličnu šansu u završnici prvog poluvremena, u 45. minutu propustio je Mbape, kada se našao ispred Nojera, ali je iz dobre pozicije šutirao pravo u nemačkog golmana.

U 59. minutu Bajern je poveo golom Komana, koji je glavom posalo loptu u mrežu posle centaršuta Džošue Kimiha na drugu stativu.

Nepuna dva minuta kasnije Levandovski je bio u šansi, a Kimpembe je izbio loptu pred svojim golom. Posle toga ponovo je Bajern bio u napadu, Kimih je opet poslao loptu na drugu stativu do Komana, ali je i tada dobro reagovala odbrana pariskog tima. Pari Sen Žermen mogao je da izjednači u 70. minutu, kada se Markinjos posle centaršuta Di Marije našao pred golmanom Nojerom koji je uspeo da sačuva svoj gol. Pariski tim je posle toga pojačao napade, pokušavali su Mbape i Nejmar, ali nisu bili uspešni.

Posle toga nije bilo ozbiljnijih prilika, pokušavali su igrači pred oba kola, ali nisu ugrozili golmane, sve do drugog minuta nadoknade vremena. Mbape je ubacio loptu do Nejmara pred gol, a Brazilac je dodao do Erika Maksima Čupo Motinga koji se nije dobro snašao i propustio je izglednu priliku za izjednačenje.

Nemački tim je tako ostvario 11. uzastopnu pobedu u Ligi šampiona ove sezone.

Bajern je 11. put igrao u finalu najjačeg klupskog takmičenja i osvojio je šestu titulu prvaka Evrope, a Pari Sen Žermen je prvi put igrao u finalu.

foto: Profimedia

TOK MEČA

2. POLUVREME

90+4. minut - Miler je požuteo

Nemci odugovlače, što je i normalno u ovakvoj situaciji. Miler je zaradio žuti karton zbog odugovlačenja.

90+2. minut - Velika prilika za Pari Sen Žermen

Nejmar je iz blizine šutirao pored gola! Velika prilika za izjednačenje.

86. minut - Izmena u Bajernu

Umesto TIjaga Alkantare ulazi Toliso.

86. minut - Kurzava je dobio žuti karton

Kurzava je oborio Kimiha i dobio karton.

83. minut - Žuti karton za Tijaga Silvu

Oborio je Levandovskog u prodoru i zasluženo požuteo.

81. minut - Žuti karton za Nejmara

Brazilac je oštro startovao s leđa nad Levandovskim i zasluženo je upisao u beležnicu Orsata.

80. minut - Dvostruka izmena u Parizu

Ušli su Kurzava i Čupo-Moting, a izašli Bernat i Di Marija.

Neverovatna statistika stoji iza Bajerna, postigli su 43 gola ove sezone u Ligi šampion! Čak 18 više u odnosu na sledeći najefikasniji tim. Bavarci su dva gola iza rekorda koji drži Barselona sa 45 golova u jednoj sezoni Lige šampiona. S tim što je Barselona odigrala tada 16 utakmica, a Bajern 11 ove sezone.

72. minut - Izmena u PSŽ-u

Draksler je ušao u igru umesto Erere! Još jedan ofanzivni igrač.

70. minut - Još jedan sjajan start Nojera

Markinjos je posle sjajnog dodavanja Di Marije izbio sam ispred Nojera, ali Nemac još jednom sjajno reaguje.

68. minut - Dvostruka izmena u Bajernu

Strelac jedinog gola do sada Kingsli Koman je izašao iz igre, a ušao je Ivan Perišić. Odmah još jedna izmena, umesto Gnabrija u igri je Kutinjo.

65. minut - Izmena u timu iz Pariza

Verati je ušap umesto nervoznog Paredesa.

59. minut - GOOOL!!! Bajern vodi golom Komana!

Kingsli Koman je doneo veliku prednost Bajernu u finalu Lige šampiona! Koman je glavom uhvatio centaršut Kimiha i matirao Kejlora Navasa!

Gol Komana za PSŽ je posebno bolan jer je Koman dete ovog kluba. Francuz je rođen u Parizu, odrastao u školi fudbala ovog kluba, a zatim odigrao samo tri utakmice za seniorski tim pre nego je otišao u Juventus. Od 2015. godine je u Bajernu.

56. minut - Zile dobio žuti karton

Rasplamsala se borba na terenu, ali ne baš u pravom smislu. Niklas Zile je dobio žuti karton zbog starta s leđa na Di Mariji.

53. minut - Orsato častio igrače sa dva žuta kartona

Orsato je smirio strasti na terenu tako što je dodelio dva žuta kartona, Gnabriju zbog oštrog starta na Nejmaru, a zatim i Paredesu koji je odgurnuo Gnabrija.

52. minut - Dva oštra starta na Nejmaru i odmah napetost

Sukob igrača dve ekipe posle dva oštra starta fudbalera Bajerna nad Nejmarom.

49. minut - Treći korner za Bajern

Obe ekipe su izvele po dva kornera u prvom poluvremenu, ali oni nisu doneli neka veća uzbuđenja ispred jednog ili drugog gola.

46. minut - Nije bilo izmena u poluvremenu

Treneri Flik i Tuhel nisu se odlučili da menjaju postave tokom poluvremena. Jednu izmenu smo videli do sada, i to prinudnu kada je Zile zamenio povređenog Boatenga u 25. minutu.

1 / 9 Foto: Profimedia

1. POLUVREME

Bajern je imao veći posed lopte, čak 63 odsto, ali je Pari Sen Žermen imao više pokušaja i bolje šanse. Istakao se Nojer u situacijama kada su Nejmar i Mbape imali šanse. Sa druge strane Levandovski je propustio dve sjajne prilike za svoj tim, a jednom je pogodio stativu.

45. minut - Nemci traže penal!

Koman je prošao po levoj strani, pao je u kontaktu sa Kererom, ali je sudija Orsati ostao nem! Nemci su se žalili i tražili penal!

45. minut - Mbape pravo u Nojera!

Kakva šansa za PSŽ u finišu prvog poluvremena, dobio je povratnu loptu na oko 8-9 metara od gola, šutirao ali Nojer brani!

31. minut - Druga velika šansa za Levandovskog!

Opasan napad Nemaca po desnoj strani, Levandovski je između dvojice zahvatio loptu glavom, ali je Navas uspeo da je ukroti.

28. minut - Alfonso Dejvis je prvi igrač sa žutim kartonom

Dejvis je oborio Kerera koji ga je prošao uz gol-aut liniju i krenuo ka šesnaestercu.

25. minut - Prva izmena u Bajernu, Boateng izlazi zbog povrede

Prinudna izmena u Bajernu, umesto Žeroma Boatenga u igri je Niklas Zile.

23. minut - Di Marija propušta šansu!

Utakmica je dobila na intenzitetu! Opasna kontra PSŽ-a, Di Marija je dobio upotrebljivu loptu, međutim iskosa sa desne strane je šutirao preko gola!

22. minut - Stativa Levandovskog!

Koliko je opasan Levandovski je pokazao u 22. minutu! Primio je loptu u srcu šesnaesterca rivala, okrenuo se, šutirao, ali je lopta stigla tek do stative!

19. minut - Nejmar propušta veliku šansu

Mogao je PSŽ da povede u 19. minutu. Nejmar je izašao sam ispred Nojera, šutirao ispod njega, ali je golman Bajerna uspeo da je zaustavi.

21:18 - Navijači PSŽ-a napravili spektakl na ulicama Pariza

15. minut - Još jedan opasan nalet Parižana, ponovo Mbape ušao u šesnaesterac iskosa sa leve strane i šutirao, ali je Kimih blokirao.

14. minut - Mbape je šutirao sa desetak metara, Gorecka blokirao šut.

10. minut - Prva ozbiljnija akcija Parižana. Mbape je prekršajem zaustavljen, a posle nastavka akcije dosuđen je prvi korner za francuski tim.

21.00 - Sudija Danijel Orsato označio je početak finala Lige šampiona!

Meč se igra na stadionu "Luž" pred praznim tribinama zbog pandemije korona virusa, što ga čini najčudnijim finalom u istoriji Lige šampiona.

19:56 - Poznati su sastavi!

Treneri dve ekipe su objavili sastave timova. Upada u oči promena u Bajernu, gde je Ivan Perišić ostao na klupi, umesto njega je Koman starter. U timu iz Pariza promena je na golu, gde je Navas preuzeo jedinicu umesto Rika.

Bajern - PSŽ

Stadion: Luž

Sudija: Danijel Orsato (Italija)

Pomoćnici: Lorenco Manjaneli, Alesandro Đalatini (oba Italija)

Bajern : Nojer - Kimih, Boateng, Alaba, Dejvis - Gorecka, Tijago Alkantara - Gnabri, Miler, Koman - Levandovski.

Trener: Hansi Flik

PSŽ: Navas - Kerer, Tijago Silva, Kimpembe, Bernat - Erera, Markinjos, Paredes - Di Marija, Nejmar, Mbape.

Trener: Tomas Tuhel.

20:10 - Navijači PSŽ-a u velikom broju pohrlili su na ulice Pariza pred početak finala Lige šampiona. Više hiljada njih u korteu, uz pesme i pirotehniku, zaputilo se ka stadionu odakle će bodriti voljeni tim.

19:50 - Da li će Bajern i PSŽ odigrati najefikasnije finale? Najefikasnije finale Lige šampiona odigrano je pre tačno 15 godina. Jedno od najčuvenijih finala odigrano je 25. maja 2005. godine u Istanbulu kada je Liverpul od 0:3 protiv Milana stigao do 3:3. Kasnije je Liverpul posle izvođenja jedanaesteraca slavio sa 3:2. Večerašnji rivali imaju sve preduslove da odigraju efikasan meč. Bajern je u poslednje tri utakmice postigao 15 golova, PSŽ sedam. Nemci su uputili čak 71 udarac na vrata rivala više od najbližih pratilaca. PSŽ zadnju utakmicu bez postignutog gola je odigrao u Ligi šampiona pre četiri godine.

19:45 - Levandovski juri rekord Ronalda Napadač Bajerna Robert Levandovski postigao je gol u poslednjih devet utakmica Lige šampiona. Najduži niz efikasnosti ima samo Kristijano Ronaldo, koji se radovao na 11 utakmica zaredom.

19:40 - Srpski zet Švajnštajger poslao poruku Bajernu Velikani Bajerna, među njima i Bastijan Švajnštajger, poslali su motivacione poruke svojim naslednicima uoči duela sa PSŽ-om.

19:03 - Evo zašto je Nejmar glavna uzdanica PSŽ-a Brazilac Nejmar je posebno motivisan kada igra utakmice Lige šampiona. To pokazuje njegov učinak u Barseloni i sada u Pari Sen Žermenu. Na 59 utakmica u LŠ Nejmar je učestvovao u 63 gola. Od toga je 35 postigao, a 28 namestio. Ukoliko i sa PSŽ-om dođe do titule postaće jedan od malobrojnih igrača koji je sa dva kluba uzeo titulu šampiona Evrope, pošto je to prethodno učinio sa Barselonom.

18:21 - Bajern favorit na kladionicama Kladionice su uoči finala izbacile kvote koje govore da su Nemci favoriti u ovom meču. Pobeda Bajerna se vrednuje sa koeficijentom 2,10, dok je kvota na pobedu PSŽ-a 3,40. Da će se ići u produžetke kvota je 3,80.

18:13 - Put do finala Bajerna i PSŽ-a Bajern je na putu do finala bio dominantan u grupi, koju je završio bez poraza. Nemci su demonstrirali silu nad Crvenom zvezdom, Totenhemom i Olimpijakosom. Zatim je u osmini finala pao Čelsi (3:0 i 4:1), a u četvrtfinalu Barselona (8:2). Konačno, u polufinalu je stradao Lion sa 3:0.

Pari Sen Žermen je takođe u grupi dominirao, te je sa pet pobeda i jednim remijem ostavio iza sebe Real, Briž i Galatasaraj. Francuzi su se, međutim, mučili posle toga, prvo je teško prebrođena Borusija iz Dortmunda sa 1:2, 2:0, zatim je usledio čudesan preokret protiv Atalante 2:1, i na kraju u polufinalu laganih 3:0 protiv Lajpciga.

18:00 - Bajern za šestu titulu, PSŽ za prvu

Ko god da pobedi u večerašnjem finalu ući će u istoriju. Bajern bi u tom slučaju šesti put osvojio prestižni pehar, čime bi se izjednačio sa Liverpulom na trećem mestu večite liste. Ispred su Real sa 13 naslova i Milan sa 7.

Ukoliko PSŽ osvoji trofej, biće to prvi njegov trofej.

foto: Profimedia

Bajernu će to biti 11. finale.

foto: EPA/ANDY RAIN

Pari Sen Žermen, klub koji je osnovan pre 50 godina, igraće svoje prvo finale za prvu titulu šampiona Evrope.

foto: AP

I Bajern i PSŽ ubedljivo su slavili u polufinalu, identičnim rezultatom protiv Liona, odnosno Lajpciga, sa 3:0.

Bajern - PSŽ

Stadion: Luž

Sudija: Danijel Orsato (Italija)

Pomoćnici: Lorenco Manjaneli, Alesandro Đalatini (oba Italija)

Bajern : Nojer - Kimih, Zile, Alaba, Dejvis - Gerecka, Tijago - Gnabri, Miler, Perišić - Levandovski

Trener: Hansi Flik

PSŽ: Riko - Kerer, Silva, Kimpembe, Bernat - Erera, Markinjos, Paredes - Di Marija, Nejmar, Mbape

Trener: Tomas Tuhel.

Dodatne bezbednosne mere u Parizu zbog finala Lige šampiona

Oko tri hiljade policajaca biće sutra rasporedjeno u centralnim delovima Pariza i ispred stadiona Park prinčeva, dok fudbaleri Pari Sen Žermena budu igrali finale Lige šampiona.

"Ne samo što se stvari odvijaju na najbolji mogući način u smislu javne bezbednosti, već je očigledno da bi moglo da se obezbedi nošenje maski", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Žeral Dermanen.

foto: AP/Christophe Ena

Policija velikim brojem ljudi želi da spreči nasilje navijača koji će se okupiti na ulicama tokom utakmice sa Bajern Minhenom u finalu Lige šampiona.

Trener Bajerna: Nećemo previše menjati taktiku

Trener fudbalera Bajern Minhena Hans Flik rekao je da će njegova ekipa moći da pobedi Pari Sen Žermen samo ako bude bila na najvišem mogućem nivou.

"Trudićemo se da igramo što bolje, naš najbolji fudbal i samo ako to uradimo, ako budemo dali 100 odsto, moći ćemo da pobedimo top ekipu kakva je Pari Sen Žermen", rekao je Flik na konferenciji za novinare u Lisabonu.

foto: EPA/EMILIO NARANJO

"Gledali smo sve njihove utakmice i naravno, imaju mnogo kvalieteta. Po tom pogledu su veoma slični Barseloni. Važno je preseći linije i ne dati im priliku da prebace loptu u naš prostor. Imaju brzinu i top su tim sa neverovatnim igračima", kazao je Flik.

"Tokom prethodnih 10 meseci smo se trudili da u svakoj utakmici nametnemo svoj stil igre i uvek smo igrali visoko. Do sada samo imali rezultate, tako da nećemo previše menjati taktiku", rekao je Flik.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track