UPOZNAJTE LIBEREC! Crveno-beli će u Evropi odmeriti snage sa velikanom iz Češka!
Foto: Starsport©

LIGA EVROPE

UPOZNAJTE LIBEREC! Crveno-beli će u Evropi odmeriti snage sa velikanom iz Češka!

Fudbal -

Crvena zvezda će se u okviru grupne faze Lige Evrope sastati sa Gentom, Hofenhajmom i Liberecom, a mi ćemo Vam detaljnije predstaviti naše oponente u okviru kontinentalne odiseje izabranika tima koji sa klupe predvodi Dejan Stanković. Danas je to Liberec.

Liberec je startovao od drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope i bili su veoma sigurni u meču protiv litvanskog Trakaja na gostujućem terenu. Rezultat je bio 5:1 u korist našeg rivala, a pogađali su redom: Kamso Mara, Jakub Hromada, Mihail Rabušic, Abdula Helal i Jan Matoušek. Bili su jednako uspešni i protiv Steaue pa su rumunskog predstavnika koji je od 20. minuta bio sa igračem manje, savladali rezultatom 2:0, a ponovo su pogađali Rabušic i Helal. Ipak, utakmica protiv Apoela bila je i više nego stresna za navijače Libereca. Pitanje pobednika rešeno je tek u 95. minutu kada je lopta pogodila u ruku Geraldesa iz Apoela, a Mara bio siguran sa "kreča". Naš rival je ove sezone posle šest kola na šestoj poziciji sa osvojenih 10 bodova.

Liberec je u takmičarskoj godini za nama završio kao petoplasirani tim češkog prvenstva osvojivši 51 bod iz 35 mečeva, što je za 34 poena manje od Slavije koja je osvojila šampionsku titulu. S obzirom na gol razliku 55:51 i to da su bili treći po postignutim i četvrti po primljenim, jasno je da veće nade polažu u ofanzivnu liniju tima. Sama ekipa im je sastavljena od velikog broja igrača praške Slavije koji su na pozajmici u Liberecu, između ostalih i Helal, Hromada i Matoušek koji su nezamenjivi u timu. Ipak, čini se da najveća opasnost u ekipi preti od Džona Moskere, kolumbijskog ofanzivca koji je letos pristigao u Liberec i uspeo da na pet mečeva u češkom prvenstvu postigne četiri pogotka, a poslednjeg dana prelaznog roka stigao je na pozajmicu i fudbaler PSV-a - Mihal Sadilek. Tim sa klupe predvodi Pavlel Hoftič, koji je dugo radio u juniorskim reprezentativnim selekcijama Češke, a već drugu sezonu ima priliku da vodi tim na "velikoj sceni".

Crvena zvezda se sastala sa Liberecom u sezoni 2006/07 u kvalifikacijama za tadašnji Kup UEFA, međutim, tim iz Češke je bio uspešniji. Poraženi smo bili u prvom meču rezultatom 2:0, a potom su Česi slavili i u Beogradu rezultatom 2:1 kada je za naš tim pogodio Ailton. Imaće priliku naši fudbaleri da tokom jeseni poprave skor koji imaju protiv Libereca.

Liberec je tri puta osvajao prvenstvo Češke (2001/02, 2005/06, 2011/12) i dva puta Kup (1999/00, 2014/15).

Kurir sport / Zvezda. rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track