DAN KADA JE BEOGRAD VIDEO JEDNU OD 100 NAJBOLJIH UTAKMICA U ISTORIJI: Partizan je stigao londonski minus i oduševio svet (VIDEO)
Foto: Printskrin/Youtube

preokret

DAN KADA JE BEOGRAD VIDEO JEDNU OD 100 NAJBOLJIH UTAKMICA U ISTORIJI: Partizan je stigao londonski minus i oduševio svet (VIDEO)

Fudbal -

Londonski Hajberi, kraj oktobra 1984. godine, prva utakmica 2. kola tadašnjeg Kupa UEFA i Partizan u gostima Kvins Park Rendžersima. Rezultat 6:2 (iako su crno-beli vodili sa 2:1) za domaćina i nemoguća misija pred revanš u Beogradu.

Nemoguća samo na papiru. Na današnji dan 7. novembra pre 36 godina na stadionu JNA odigrana je fudbalska utakmica koju je čuveni Eurosport uvrstio među 100 (zvanično 70. mesto) najboljih u istoriji ove igre.

Na tribinama stadiona u Humskoj nije bilo mesta ni za iglu. Prepuno! Zvanični podaci kaću 60.000 ljudi, a svedoci da je moralo biti više. Neka čudna energija širila se Topčiderom i gotovo da se mogla opipati, Englezi su rekli "paklena atmosfera". Za tribine neka oni sude, za teren znamo, sačekalo ih je nešto gore od "pakla". Sačekao ih je razgoropađeni Partizan. Partizan koji je verovao da može dalje i pored londonskih minus četiri.

Dva defanzivca Dragi Kaličanin i Miodrag Ješić i dva napadača Dragan Mance i Zvonko Živković redom su izazivali delirijum na tribinama i u 64. minutu na semaforu je stajalo 4:0 za crno-bele. Dovoljno za prolaz dalje, dovoljno za slavlje nad slavljima, dovoljno za najbolju utakmicu u istoriji JNA. Dovoljno da ceo svet s oduševljenjem priča o tih beogradskih 90 minuta i da se o tom fudbalu priča i danas, 36 godina kasnije.

G.F.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track