ŠARMANTNI GOSPODAR FUDBALSKE IGRE KOG JE OBOŽAVALA JUGOSLAVIJA Bio je majstor driblinga, virtuoz kome se klanjao i veliki PELE!
Foto: FK Crvena zvezda

sećanje na legendu

ŠARMANTNI GOSPODAR FUDBALSKE IGRE KOG JE OBOŽAVALA JUGOSLAVIJA Bio je majstor driblinga, virtuoz kome se klanjao i veliki PELE!

Fudbal -

Na današnji dan, 8. novembra 1937. godine, rođen je jedan od najboljih driblera u istoriji jugoslovenskog fudbala - legenda Crvene Zvezde Dragoslav Šekularac.

Druga Zvezdina zvezda, fudbalski virtuoz, legenda čije se ime uvek vezivalo za najveće majstorije... Sa loptom je mogao da uradi šta god poželi i zamisli. Bio je miljenik ljubitelja fudbala, uživao je popularnost kao malo koji igrač pre njega u tadašnjoj velikoj Jugoslaviji.

Dragoslav Šekularac rođen je 8. novembra 1937. godine u Štipu u Makedoniji, a odrastao je u Beogradu. Za Crvenu zvezdu je debitovao 1955. godine i u crveno-belom dresu nastupao je sve do 1966. Odigrao je 375 utakmica i postigao 119 golova, osvojio je pet titula državnog prvaka i tri kupa.

foto: FK Crvena zvezda

Šeki je bio predodrđen da uspe, fudbal je igrao iz srca, baš kao što je živeo život – punim plućima. Brz na terenu, maestralan sa loptom, ali i brz na jeziku, govorio je ono što je osećao, bez straha od posledica. Zato su ga obožavali svi poklonici ove igre, navijači Zvezde su mu klicali, pevali pesme, delio je autograme, kako je voleo da kaže "Ko' Tito".

"Oduvek sam navijao za Crvenu zvezdu. Možda zato što je tadašnji naš vođa grupe, neki Aca, bio vatreni zvezdaš, toliko pristrasan da nas je sve zarazio. Kada sam već malo odrastao, redovno sam odlazio na fudbalske utakmice. Sećam se onog starog fudbalskog terena Crvene zvezde, jer je bio pogodan za preskakanje. Tako sam redovno, svake nedelje dva-tri sata pre početka utakmice ili ponekad i nedeljom ujutru, ulazio na teren. Zatim bih se onako mali krio u šahtovima pod tribinama ili po rupama i tako šćućuren čekao da ti dugi sati prođu i da gledaoci počnu da dolaze na utakmicu. Tek tada sam izlazio", pričao je Šekularac kako mu je Zvezda prirasla za srce.

foto: FK Crvena zvezda

Šeki je bio planetarna ličnost, fudbaler iz samog svetskog krema što potvrđuju i reči "kralja fudbala" Pelea.

"Šekularac je jedan od retkih evrospkih fudbalera koji bi mogao da igra za reprezentaciju Brazila. Pitao sam ga jednom da li su mu koreni slučajno brazilski. Bio je jedan od najbrže mislećih fudbalera", rekao je Pele.

Kao trener je osvojio duplu krunu 1989/90, a tim sa Marakane koji je ostavio svom nasledniku u prvoj sezoni posle njegovog odlaska postao je šampion Evrope i sveta. "Kralj driblinga", druga Zvezdina zvezda odmah iza Rajka Mitića, reprezentativac kada je Jugoslavija bila olimpijski pobednik, četvrta u svetu i druga u Evropi.

foto: FK Crvena zvezda

Za državni tim je odigrao 41 utakmicu i postigao je šest golova.

Šekularac je preminuo 5. januara 2019. u 82. godini života. Sahranjen je 10. januara 2019. godine u "Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu". Na komemoraciji u Medija centru stadiona "Rajko Mitić" umesto minutom ćutanja bio je ispraćen velikim aplauzom. Više hiljada ljudi, velikih zvezdaša, značajnih ličnosti, ali i ljudi koji su ga neizmerno poštovali ispratili su Šekija u legendu.

foto: Starsport©

Inđija skoro uvek dobro namuči Zvezdu, a videćemo da li će biti tako i večeras (19.00) na Marakani. Crveno-beli će verovatno igrati u izmešanom sastavu posle pobede nad Gentom. Kvota na keca je 1,15, na kombinazziju 1&3+ 1,43, a na Sigurnu pobedu 1,83. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Inđija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track