EKSKLUZIVNO, PIKSI ZA KURIR O MARADONI: Sa velikom ljubavlju i pažnjom čuvaću "desetku" koju mi je dao 1990. na SP!
Foto: Profimedia/Eurokinissi/Zuma Press, Profimedia/STR/AFP

dvojica velikana

EKSKLUZIVNO, PIKSI ZA KURIR O MARADONI: Sa velikom ljubavlju i pažnjom čuvaću "desetku" koju mi je dao 1990. na SP!

Fudbal -

Dragan Stojković se prisetio rivaliteta i prijateljstva sa legendarnim Dijegom Maradonom

Smrt Dijega Maradone potresla je Dragana Stojkovića Piksija. Bili su veliki rivali na terenu, ali i iskreni prijatelji van njega.

Samo jedan poziv Kurira bio je dovoljan velikom Piksiju da se javi i priseti se svega onoga što je krasilo njegov odnos sa legendarnim Maradonom.

foto: Privatna arhiva

- Bio je jedan od najvećih! Ako ne i najveći fudbaler na svetu! Pamtiću ga kao fudbalskog čarobnjaka, umetnika sa loptom. Igrati protiv njega i sa njim bilo je pravo uživanje i privilegija - rekao je za Kurir Dragan Stojković Piksi i nastavio:

foto: EPA/Demian Alday Estevez

- Njegova smrt je veliki gubitak, ne samo za fudbal, već i za celu planetu. U bilo kom delu zemaljske kugle znalo se za njegovo ime. Bio je originalan, neponovljiv, nekako svoj.

Dragan Stojković i Dijego Maradona upoznali su se 1987. godine u Engleskoj. Piksi za Kurir otkriva kako se to desilo.

- Prvi put smo se sreli 1987. u Londonu, na Vembliju. Tada je odigrana utakmica, mislim da je bila proslava 100 godina fudbalske lige u Engleskoj, na kojoj su igrali najbolji fudbaleri tog vremena. Bilo je impresivno, ja sam bio mlad i ceo taj događaj ostao je upečatljiv u mom sećanju. Sećam se, kasnije, na prijemu, da je Maradona kasnio i da smo ga svi sa nestrpljenjem očekivali. A, bili su tu i Pele, Krojf i ostali velikani fudbala. Kada se Maradona pojavio, svi su ustali, a on je otišao na balkon, podigao ruke i dobio gromoglasan aplauz. Mislim da je aplaudiranje trajalo pet, možda i deset minuta... Nešto nezaboravno.

foto: Profimedia

Sudbina je ukrstila Dragana Stojkovića i Dijega Maradonu tri godine kasnije, na Svetskom prvenstvu 1990. godine u četvrtfinalu mundijala u Italiji.

- Ta utakmica je bila veliki izazov za mene! Maradona je tada bio najbolji na svetu, a ja sam želeo da mu makar malo odgovorim na terenu. Plus Argentina je bila vladajući šampion sveta iz Meksika, četiri godine ranije. Hteo sam da se pokažem dostojnim "desetke" koju sam nosio. Bio je neverovatan na toj utakmici u Firenci, iako ga je Refik Šabanadžović sjajno čuvao. Sećam se, kada smo se zagrevali, da je bio maksimalno opušten. Igrao je i plesao uz taktove muzike, žonglirao loptu odvezanih kopački, tako da su mu pertle onako poigravale.

U penal seriji koja je odlučivala koja će od dve reprezentacije u polufinale mundijala, Argentina ili Jugolsavija, Dijego Maradona i Dragan Stojković nisu imali sreće.

- Ja sam prvi promašio. Video sam kuda ide Goikoečea i ne znam ni danas zašto sam šutirao u njegovu stranu. Onda je i Maradona promašio penal, tačnije Toma Ivković mu je odbranio šut. Olakšao mi je muku u tom momentu. Ali, nije krio emocije, bilo mu je teško. Razumeo sam ga. Zaplakao je u tom trenutku, čini mi se, oči su mu bile pune suza. Strašno je bio emotivan i nikada nije krio svoja osećanja.

Posle penal serije u Firenci, Dragan Stojković i Dijego Maradona imali su susret koji će Piksi pamtiti do kraja života.

- Nismo imali sreće, izgubili smo posle penala, a Argentinci su otišli dalje.Tada mi je prišao, onako uplakanom, zagrlio me je... Rekao mi je, ne plači! Veliki si igrač. Ovo je fudbal! Neko mora da pobedi, a neko da izgubi. Te njegove reči su mi mnogo značile. Možete da zamislite kako se oseća čovek kada mu nešto tako kaže najbolji na svetu. Razmenili smo tada i dresove. Tu njegovu plavbu argentinsku "desetku" s ponosom i danas čuvam. Mnogo mi znači taj dres, posebno sada kada njega kao fudbalskog velikana i legende više nema - istakao je Dragan Stojković Piksi.

Kurir sport / Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track