OVAKO JE MARADONA OBJASNIO BOŽJU RUKU: Ko opljačka lopova ima 100 godina oproštaja! Slalom protiv Engleza je GOL mog života!
Foto: Profimedia

FOKLANDSKI RAT

OVAKO JE MARADONA OBJASNIO BOŽJU RUKU: Ko opljačka lopova ima 100 godina oproštaja! Slalom protiv Engleza je GOL mog života!

Fudbal -

Smrt legendarnog Dijega Maradona evocirala je uspomene na njegov gol Englezima na Mundijalu u Meksiku 1986 jednom od najkontroverznijih u istoriji fudbalu tzv. "Božju ruku".

Sam Maradona je više puta pričao o tom golu.

Utakmica se odigrala četiri godiine nakon što kada je Engleska oružajno napala Argentinu na Foklandskim ostrvima u borbi za prevlast na toj teritoriji.

Bio je to svojevrsna osveta Maradone Engleskoj, kako je i sam priznao tokom gostovanja u jednoj španskoj emisiji.

"To je pogodak koji sam sanjao da ostvarim jednog dana. Kako kaže španska izreka, ko opljačka lopova ima 100 godina oproštaja", pričao je Maradona 1991. godine.

Mnogi veruju da je zbog tog gola u senci ostao onaj kada je Maradona prešao skoro ceo tim Engleske i postigao možda i najlepši gol u istoriji fudbala

"Horhe mi je rekao 'Postigao si ovaj gol jer sam te ja odveo te do golmana'". To je najlepši gol mog života, bez sumnje", objasnio je Maradona reči Valdana, koji je "naterao" jednog engleskog defanzivca da nespretno reaguje.

Argentina je tada postala prvak sveta, a Maradona proglašen za najboljeg igrača Mundijala.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track