MAŠINE RUŠE LOZNIČKI STADION: Gradski stadion "Lagator" ide u istoriju (FOTO)
Foto: T.Ilić

IZGRADNJA NOVOG USKORO

MAŠINE RUŠE LOZNIČKI STADION: Gradski stadion "Lagator" ide u istoriju (FOTO)

Fudbal -

Dosadašnji Gradski stadion ‘’Lagator’’ ide u istoriju i postojaće jedino na fotografijama i sećanju ljubitelja fudbala, a svoje mesto ustupiće novom sportskom objektu gde će se na dva gola igrati u mnogo boljim uslovima za fudbalere i publiku. Građevinske mašine ‘’istrčale’’ su na teren i ruše stadion. Istočna tribina je već pretvorena u gomilu betonskog šuta, ista sudbina čeka i zapadnu, a sve u sklopu priprema za izgradnju novog gradskog fudbalskog stadiona po UEFA 4 standardima koja bi trebalo da započne početkom aprila, a rok za završetak radova je dve godine.

Lagator, Loznica, rušenje stadiona
foto: T.Ilić

Sa stadiona su uklonjene stolice, krov i metalna ograda, odolevaju još samo golovi, a uskoro će sve biti uklonjeno kao da nikada tu nije ni bilo. Ljubiteljima fudbala ostaju sećanja na dane kada su sa tih tribina navijali za Loznicu, radovali se pobedama i tugovali zbog poraza. Ostaće u monografiji kluba i gradskim hronikama zapisano da je krajem aprila 1989. počela izgradnja tada novog stadiona. Naredne godine su završene zapadne tribine sa dve hiljade mesta, sa pokrivenim središnjim delom i svečanom ložom, a 1996. i kompletno opremljene.

Lagator, Loznica, rušenje stadiona
foto: T.Ilić

U drugoj fazi radova je, od 1994. do 1997, rađena i istočna, kompletno pokrivena tribina sa dve hiljade mesta dok sever i jug nikada nisu imali prostor za navijače. Kvalifikaciona utakmica za prvenstvo Evrope omladinskih selekcija između Jugoslavije i Izraela bila je prva zvanična međunarodna utakmica odigrana na tom stadionu.

Lagator, Loznica, rušenje stadiona
foto: T.Ilić

Loznica je sredinom devedesetih nekoliko godina igrala u Prvoj B ligi, imala pune tribine, a rekordna poseta na sada srušenom Lagatoru bila je u sezoni 1995/96 kada je ovde gostovala Crvena zvezda u utakmici četvrtfinale kupa SR Jugoslavije. Stadion je bukvalno bio tesan, a prema nekim podacima utakmici je prisustvovalo oko 15.000 navičaja na krcatim tribinama pa i iza golova. Mnogo je toga upamtio Lagator, ali mora mesto ustupiti novom, modernijem stadionu gde će Loznica moći da igra i pod reflektorima.

Lagator, Loznica, rušenje stadiona
foto: T.Ilić

Predviđeno je da se u okviru kompleksa nalazi sedam objekata, stadion fudbalskog kluba ‘’Loznica’’ sa zapadnom tribinom, istočna tribina, tunel za izlaz igrača na teren, pomoćni objekat, dve biletarnice i kiosk. Istočna i zapadna tribina imaće kapacitet od ukupno 5.000 posetilaca, a ceo stadion između 8.000 i 8.500. U okviru budućeg stadiona nalaziće se dva fudbalska terena, glavni i pomoćni sa veštačkom travom, kao i uređene zelene površine.

Lagator, Loznica, rušenje stadiona
foto: T.Ilić

Inače, dok čeka na završetak novog stadiona FK Loznica utakmice Prve lige Srbije igra u lozničkog prigradskom naselju Klupci, na stadionu Radničkog.

(T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track