STANKOVIĆEVIH 50 NA KLUPI: Trener Zvezde pobedom proslavio jubilej
Foto: Starsport©

DOBRE BROJKE

STANKOVIĆEVIH 50 NA KLUPI: Trener Zvezde pobedom proslavio jubilej

Fudbal -

Pobeda fudbalera Crvene zvezde protiv Mačve od 4:0 osim po još jednoj kvalitetnoj partiji i ubedljivoj pobedi ostaće upamćena i po jubileju trenera Dejana Stankovića.

On je protiv Šapčana 50. put sa klupe predvodio crveno-bele. Stankovićev dosadašnji učinak na klupi Crvene zvezde je 38 pobeda, devet remija i svega tri poraza.

Sve je počelo u decembru 2019. godine. Vladan Milojević je nakon pobede nad Čukaričkim završio jesenji deo prvenstva na prvom mestu sa 11 bodova prednosti u odnosu na najbližeg konkurenta, a zatim objavio da odlazi. Na njegovo mesto došao je Dejan Stanković, naš proslavljeni fudbaler i najmlađi kapiten u istoriji crveno-belih. Zadatak nije bio lak, jer je njegov prethodnik za dve i po godine boravka u klubu visoko podigao lestvicu sa rezultatima. U zimskom prelaznom roku ostao je bez glavnog kreativca i kapitena Marka Marina i rešio da šansu pruži mlađim igračima.

Debi na klupi Stanković je imao upravo protiv Čukaričkog na Banovom Brdu. Sigurnom igrom i pobedom od 2:0, crveno-beli su najavili nastavak uspešne serije rezultata. Nadmoćno je osvojena treća uzastopna šampionska titula, sa 14 bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca.

Novo leto, donelo je nove kvalifikacije za Ligu šampiona. Zbog pandemije izazvane korona virusom odlučeno je da se igra samo jedna utakmica. Stankovićev tim u odnosu na proleće pojačali su Falćineli, Katai i Kanga. Crveno-beli su bez problema eliminisali Evropu (5:0) i Tiranu (1:0). Usledila je utakmica sa Omonijom u Nikoziji. Crveno-beli su imali terensku inicijativu i stvorili mnoštvo izglednih prilika, ali je utakmica u regularnom delu završena 1:1. Kiprani su imali više sreće i posle izvođenja penala prošli dalje.

Taj neuspeh nije obeshrabrio Dejana Stankovića i njegove izabranike. U plej-ofu za Ligu Evrope savladali su Ararat sa 2:1 i četvrti put zaredom osigurali plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja. Žreb je Zvezdu smestio u grupu sa Gentom, Hofenhajmom i Slovanom iz Libereca. Crveno-beli su grupnu fazu završili na drugom mestu, sa tri pobede, dva remija i jednim porazom uz osvojenih 11 bodova. Uporedno sa odličnim partijama na evro-sceni, sjajno je odigran jesenji deo prvenstva, a Crvena zvezda je dominantno završila na prvoj poziciji.

Prolećni deo sezone i dvomeč sa Milanom pokazali su koliko je Stanković napredovao i sazreo u trenerskom smislu. Odlično je pripremio igrače za duel sa italijanskim velikanom. Hrabro i odvažno su se suprotstavili ekipi koja je veći deo italijanskog prvenstva provela na vodećoj poziciji. Prvi meč u Beogradu je Crvena zvezda odigrala ravnopravno, a na „San Siru“ potpuno nadigrala roso-nere. I pored eliminacije iz Lige Evrope, ta dva susreta učinila su ponosnim milionsku armiju zvezdaša. Pobednički niz u prvenstvu je nastavljen. Redom su padali Novi Pazar, niški Radnički, Spartak, Proleter, TSC, Čukarički i Mačva.

Ukupna efikasnost Dejana Stankovića iznosi 76% uz gol-razliku 130:28. Crvena zvezda tokom čitave sezone čvrsto drži lidersku poziciju na tabeli kao jedina neporažena ekipa u šampionatu, a Stanković korača ka osvajanju nove šampionske titule.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track