ŠOK U ENGLESKOJ! Čak 240 pedofila iz klubova nasrtalo na mlade fudbalere, SKORO 700 ŽRTAVA seksualnog nasilja!
Foto: Profimedia

UŽAS NA OSTRVU

ŠOK U ENGLESKOJ! Čak 240 pedofila iz klubova nasrtalo na mlade fudbalere, SKORO 700 ŽRTAVA seksualnog nasilja!

Fudbal -

Zastrašujući podaci o pedofiliji zapljusnuli su Englsku! Izveštaj od 710 stranica baziran na nezavisnom istraživanju donosi podatke da je u periodu od 1970. do 2005. godine u klubovima evidentirano preko 240 osumnjičnih za seksualno zlostavljanje, a najmanje 692 osobe su bile na udaru predatora.

Nažalost, mali broj njih je o tome otvoreno govorio i svedočio. Kako se navodi, najveći propust je načinjen u periodu između 1995. i 2000, kada je tamošnja fudbalska asocijacija (FA) odbila da uvede mere u cilju zaštite maloletnika i propustila je čak da suspenduje dvojicu napasnika za koje su postojali konkretni dokazi.

Nedovoljno razvijena strategija o zaštiti od pedofilije, a najviše neshvatanje problema od strane klubova, glavni su uzročnici što nisu preduzeti konkretniji koraci, navodi Klajd Šeldon, autor izveštaja.

Beri Benel kao trener mlađih kategorija
Beri Benel kao trener mlađih kategorijafoto: Printscreen

Najjeziviji je primer bivšeg menadžera Mančester sitija i Krua Berija Benela, koji je zbog silovanja 50-tak dečaka osuđivan na zatvorske kazne u više navrata. On je izašao je na slobodu 2003, a FA je tada propustila priliku da mu izrekne doživotnu zabranu bavljenja fudbalom.

Tako je, smatra Šeldon, maloletnike stavila pod rizik. Benel je pod pritiskm novih dokaza 2018. dobio drugu presudu, koja ga je strpala u zatvor na 30 godina!

Fudbal
foto: Shutterstock

Mančester siti je, prema rečima Šeldona, još 80-tih godina, kada je počelo da se priča o Benelovim radnjama, ostao bez prave reakcije i istrage, posebno kada su mnogi dečaci ostajali u njegovoj kući bez razloga. A upravo su se tu i dogodila silovanja.

Slično je bilo i u periodu kada je ovaj napasnik bio trener mlađih kategorija u klubu Kru. Iako se pričalo o njegovom nakaradnom seksuanom opredeljenju, nije bilo konkretnih dokaza, a klub je bio pasivan.

Čelsi je, naprimer, 1975. godine zataškao slučaj mladog igrača koji je prijavio zlostavljenje od strane skauta Edija Hita, a Aston Vila je trebalo ranije da prijavi zlostavljanje fudbalera od strane Teda Langforda 1989.

Njukasl takođe nije na vreme reagovao, iako su sumnjali u trenera Džordža Ormonda, kao i Sautempton u slučaju trenera Boba Higinsa, koji je zbog pedofilije u zatvoru.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track