SLIKE (NI)SU ZABORAVLJENE: U porušenom stadionu Lagator našao klupske fotografije (FOTO)
Foto: T. Ilić

LOZNICA

SLIKE (NI)SU ZABORAVLJENE: U porušenom stadionu Lagator našao klupske fotografije (FOTO)

Fudbal -

Fotografija dve slike na zidu dela zapadne tribine Gradskog stadiona Lagator, potpuno porušenog ove sedmice, objavljene na društvenim mrežama podstakle su Aleksandra Kostića da vidi ima li ih još. Našao je, kaže, oko 60 fotografija, nekoliko plaketa i još stvari ostalih ispod tribine.

Lagator, Loznica
foto: T. Ilić

- Osim starih crno-belih fotografija manjeg formata, onih u koloru, neke velikih dimenzija, našao sam klupske zastavice, plakete, kao što je zlatna plaketa Fudbalskog saveza Jugoslavije koju je FK Loznica dobila povodom 50 godina postojanja, jednu veliku uramljenu, polomljenu fotografiju i još stvari. Fotografije iz albuma su očuvane dok su ostale pune vlage i treba ih srediti. Moj hobi su fotografije i sačuvaću sve što sam našao, ovo je važan deo istorije lozničkog sporta, FK Loznica osnovanog 1919. godine. Nije mi jasno zašto sve nije sklonjeno – kaže Kostić koji je iz opustošene HK ‘’Viskoza’’ spasao oko 20.000 negativa kao i veliki broj urađenih fotografija iz života fabrike.

Lagator, Loznica
foto: T. Ilić

Kostić je na fejsbuku objavio slike nađenih fotografija što je kod nekih Lozničana izazvalo negativne komentare na račun kluba zašto ih nije blagovremeno sklonio kada se znalo da sledi kompletno rušenje stadiona.

Oglasio se saopštenjem FK Loznica ‘’povodom istupa pojedinaca, njihove najgrublje zloupotrebe institucija iznošenjem paušalnih, neproverenih, neprimerenih i na kraju krajeva neistinitih ocena i kvalifikacija’’.

Lagator, Loznica
foto: T. Ilić

U saopštenju kažu.

- Pre početka rušenja stadiona iz prostorija, trofejne sale izneto je više od dvadeset velikih transportnih kutija u kojima su bili pehari, fotografije, dokumentacija. Sve je po propisima uskladišteno, spakovano i čeka svoje mesto na novom stadionu. Oko deset fotografija i nekoliko diploma koje su dospele na društvene mreže i predstavljene kao nebriga kluba za istoriju, našlo se tu slučajno, nepažnjom, ali pri ogromnom poslu koji je radila nekolicina ljudi, prenoseći ogroman iventar sa stadiona verovatno je ta mala količina ispala, ili bila negde zaturena. Žao nam je zbog toga, svaka fotografija ima svoju vrednost, a klub ne beži od odgovornosti’.

Pozivaju sve u trofejnu salu budućeg gradskog stadiona kako bi se uverili da je istorija od 101 godine postojanja FK Loznica ‘’spasena“ kaže klub u saopštenju.

Lagator, Loznica
foto: T. Ilić

Kažu da je tih nekoliko nađenih fotografija i plaketa, oko kojih se pravi fama, bilo u ekonomatu zatrpanom stvarima i da će nova trofejna sala ‘’pokazati’’ koliko je istorije sačuvano. U svakom slučaju, ono što nisu poneli čuva Kostić, loznički ‘’foto-arheolog’’.

Lagator, Loznica
foto: T. Ilić

(T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track