UŽASNI PODACI PRED MUNDIJAL 2022! FIFA će zaraditi tri milijarde evra, a u Kataru umre na hiljade radnika migranata
Foto: AP Hassan Ammar

Samo profit

UŽASNI PODACI PRED MUNDIJAL 2022! FIFA će zaraditi tri milijarde evra, a u Kataru umre na hiljade radnika migranata

Fudbal -

Dok FIFA preračunava koliki će biti ukupan profit od Svetskog prvenatva 2022. godine, u Kataru, stiže izveštaj da je u u toj zemlji umrlo na hiljade radnika migranata koji rade na objektima za Mundijal.

Prema istraživanjima, više od 6.500 ljudi iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke umrlo je u prethodnih 10 godina, od kada je postalo jasno da će Katar biti domaćin Mundijala.

Radi se o radnicima migrantima koji su bili angažovani na izgradnji stadiona, puteva, transportne infrastrukture, hotela i ostalih objekata u funkciji za najveću svetsku fudbalsku smotru. Procenjuje se da je u te radove uloženo oko 130 milijardi evra.

Katar, Mundijal
foto: EPA Ali Haider

- Postoji veoma veliki broj preminulih radnika migranata od 2011. godine, od kada je Katar dobio domaćinstvo Mundijala - rekao je Gardijanu Nik Megihan, iz advokatske grupe koja se bavi ljudskim pravima u Zalivu.

Do tačnih podataka je nemoguće doći, ali se do okvirne brojke došlo na osnovu prijavljenih smrtnih slučajeva u Kataru i u zemljama iz kojih su radnici došli. Katar je zvanično prijavio samo 37 slučajeva u kojima su radnici izgubili živote, ali je brojka mnogo veća.

Katar, Mundijal
foto: EPA Ali Haider

Većina radnika zarađuje oko 250 evra mesečno, nisu redovno plaćeni, a žive u užasnim uslovima, kažu oni koji su se bavili ovim istraživanjem. Amnesti internešnal je i ranije upozoravao vladu Katara da radnicima omogući normalne uslove za rad, bilo je čak i protesta, ali se ništa nije promenilo.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track