IBRA PRAVIO ŠOU: Ibrahimović se vratio Švedska pobedila, Grci šokirali Španiju, Jovanović sudio u trijumfu Nemaca VIDEO
Foto: EPA/Janerik Henriksson

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL

IBRA PRAVIO ŠOU: Ibrahimović se vratio Švedska pobedila, Grci šokirali Španiju, Jovanović sudio u trijumfu Nemaca VIDEO

Fudbal -

U petak uveče završeno je prvo kolo evropskih kvalifikacija za Svetsko fudbalsko prvenstvo koje će se igrati u Kataru.

Najveću pažnju izazvao je Zlaztan Ibrahimović, koji se vratio u reprezentaciju Švedske. Sa njim u timu, Šveđani su večeras na svom terenu savladali Gruziju sa 1:0, a Ibrahimović je trijumfu doprineo asistencijom za Klasona u 35. minutu meča, što se ispostavilo kao odlučujući trenutak utakmice.

Za to vreme, Španija je u Granadi odmerila snage sa Grčkom koja je uspela da osvoji veliki bod. Morata je u 33. minutu doveo Špance u vođstvo, pošto mu je Koke poslao dugu loptu u kazneni prostor, a napadač domaćih primio loptu na grudi, pa je sa pet metara ''zakucao'' pod prečku.

U 57. minutu greška Martineza koji je u poluvremenu zamenio Ramosa. Izgubio je loptu u svom kaznenom prostoru, a onda u pokušaju da interveniše, faulirao Masurasa i skrivio penal, koji je potom u gol pretvorio Bakasetas - 1:1.

''Azuri'' su u Grupi C rutinski došli do prvih bodova u ovim kvalifikacijama. Na ''Tardiniju'' su savladali Severnu Irsku sa 2:0, a sav posao su završili u prvom poluvremenu. U 14. minutu Berardi je doveo Italiju u vođstvo, a konačnih 2:0 postavio je Ćiro Imobile u 39. minutu, na asistenciju Insinjea.

Saša Kalajdžić je u drugom poluvremenu meča Grupe F Škotska - Austrija 2:2 u Glazgovu postigao dva gola za Austriju protiv Škotske, ali je to gostima bilo dovoljno samo za bod, pošto su domaći dva puta uspeli da izjednače, prvo preko Hanlija u 71, pa MekGina u 85. minutu, za konačnih 2:2.

Englezi su bili ubedljivi protiv San Marina 5:0 u grupi I. Već u prbih pola sata, mreža gostiju se tri puta tresla, a strelci su bili Vard-Praus u 14, Kalvert-Luin u 21. i Rahim Sterling u 31. minutu meča. U nastavku, Kalvert-Luin postiže svoj drugi gol u 53. minutu, a u finišu je Votkins postavio konačnih 5:0.

U Budimpešti Mađari su golovima napadačkoj tandema Salai-Šalai stigli do dva gola prednosti, Poljaci su za dva minuta, u 60. i 6. stigli do izjednačenja, pogocima Pjonteka i Jozvijaka, da bi domaći preko Orbana u 78. minutu ponovo stekli prednost. Ipak, kraj je kad kaže Levandovski, najbolji strelac Bundeslige i Bajerna je golom postavio konalnih 3:3 u 83. minutu.

Nemci su u meču koji je sudio naš Sršan Jovanović, za prvih sedam minuta rešili pitanje pobednika u meču Grupe J protiv Islanda, lepim golovima Gorecke i Haverca, a trijumf je u 56. minutu potvrdio Gundogan za 3:0.

Zanimljivo je bilo u Ploeštiju, gde je Rumunija vodila sa 2:0, a Makedonci su golovima Ademija u 82. i Trajkovskog minut kasnije stigli do izjednačenja. Ipak, već u 86. minutu Rumuni dolaze do pobedonosnog gola, a postigao ga je Hadži - 3:2.

Rezultati kvalifikacionih mečeva za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022. u Kataru

Grupa B:

Španija - Grčka 1:1

Švedska - Gruzija 1:0

Grupa C:

Italija - Severna Irska 2:0

Bugarska - Švajcarka 1:3

Grupa F:

Izrael - Danska 0:2

Moldavija - Farska Ostrva 1:1

Škotska - Austrija 2:2

Grupa I:

Engleska - San Marino 5:0

Andora - Albanija 0:1

Mađarska - Poljska 3:3

Grupa J:

Nemačka - Island 3:0

Lihtenštajn - Jermenija 0:1

Rumunija - Severna Makedonija 3:2

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track