FUDBALSKA REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA! Jedintveni MODEL, još jedan dan FUDBALA: Velika ŠANSA za Zvezdu i Partizan!
Foto: AP

promene

FUDBALSKA REVOLUCIJA U LIGI ŠAMPIONA! Jedintveni MODEL, još jedan dan FUDBALA: Velika ŠANSA za Zvezdu i Partizan!

Fudbal -

Prava fudbalska revolucija sprema se u najelitnijem kontinentalnom takmičenju Ligi šampiona

Naime, u ponedeljak bi na sastanku Izvršnog komiteta UEFA trebalo da bude doneta odluka o potpuno novom načinu odvijanja Lige šampiona.

Prema predlogu, od sezone 2024/2025 više ne bi trebalo da bude nadmetanja po grupama, što je sada slučaj, kada se 32 ekipe rasporedi u četvoročlane grupe, već da postoji jedna liga od 36 klubova uz vrlo specifičan sistem takmičenja, tzv šavjcarski model.

Ako se predlog usvoji, svi učesnici novog formata Lige šampiona bi na žrebu bili podeljeni u četiri "divizije", po jačini, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet "kod kuće" i u gostima.

Na primer, najjači timovi Evrope će igrati dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg "šešira", a dva protiv onih iz najslabijeg.

Zbog većeg broja utakmica (180 umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala), igraće se ne samo utorkom i sredom, već i četvrtkom.

Liga šampiona, Mohamed Salah
foto: AP/Jon Super

Kada se odigra pomenutih deset kola, osam najboljih timova prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu - ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko to ispada zajedno s onih 12 najlošijih uz uvodnog dela Lige šampiona

Što se tiče klubova iz Srbije prevashodno "večitih rivala" Crvene zvezde i Partizana njima vrata ne bi bila zatvorena.

Naime te 2024, po planu koji će UEFA da razmatra, predviđeno je da će direktan plasman u novu Ligu šampiona imati i šampion one zemlje koja ne daje automatski člana elitnog takmičenja, ali ima najveći UEFA koeficijent među takvim državama.

Prema trenutnom planu UEFA,takve "pozivnice" bi trebalo da dobiju četiri ekipe.

Crvena zvezda je trenutno 50. na rang listi UEFA po koeficijentu klubova i, posmatrano po tome, najbliža je mogućnosti da kroz nešto više od tri godine bude direktan učesnik Lige šampiona - naravno, pod uslovom da sezonu 2023/2024 završi kao prvak Srbije.

večiti derbi, Partizan, Crvena zvezda
foto: @starsport

Partizan trenutno zauzima 90. mesto na pomenutom rangiranju, pa bi u naredne tri sezone morao da popravi svoj evro-plasman ne bi li, kao eventualni šampion naše zemlje 2023. to leto dočekao kao direktni učesnik novog elitnog takmičenja.

Najveća konkurencija srpskim predstavnicima bili bi timovi iz regiona poput Dinama iz Zagreba i Olimpijakosa koji su trenutno ispred srpskih predstavnika na UEFA rang listi.

Bilbao - Barselona

Vodi bitku Barselona u Primeri s Realom i Atletikom za titulu, a večeras (21.30) u Sevilji ima priliku da uzme i Kup kralja, gde u finalu igra protiv Bilbaa. Dvojka na Barsu nosi kvotu 1,55, kvota na Bilbao je 6,00, a na iks 4,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bilbao - Barselona

Kurir sport

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track