TREĆI PUT ENGLEZI, OSMI PUT ZEMLJACI: Ovo su sva finala Lige šampiona u kojima su igrali timovi iz iste države! VIDEO
Foto: Profimedia

istorija

TREĆI PUT ENGLEZI, OSMI PUT ZEMLJACI: Ovo su sva finala Lige šampiona u kojima su igrali timovi iz iste države! VIDEO

Fudbal -

Fudbaleri Čelsija i Mančester sitija istrčaće na teren u Istanbulu 29. maja i postati osmi par iz iste države koji je igrao finale Lige šampiona.

Biće to treći put da se u borbi za trofej sastaju klubovi iz Engleske, tri finala igrali su i Španci, a po jednom su snage odmerili Italijani i Nemci.

Prvi put su se zemljaci borili za titulu prvaka Evrope 2000. godine kada je Real sa 3:0, golovima Morijentesa, Mekmanamana i Raula savaldao Valensiju.

Italijani su svoje jedino finale odigrali 2003, a Milan je, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, savladao Juventus sa 3:2.

Penale su pucali i Čelsi i Mančester junjated 2008. godine i to posle 1:1 u regularnom delu. Ostaće zapamćeno proklizavanje Džona Terija priliko izvođenaj penala za titulu, a onda i poraz "plavaca" od 6:5.

Pet godina kasnije na red su došli Nemci, a Bajern je savladao Borusiju Dortmund sa 2:1. Mandžukić je doveo Bavarce u vođstvo u 60. minutu, Gundogan je izjedančio osam minuta kasnije, a Roben u 89. rastužio sve navijače Borusije.

Novi španski duel odigran je naredne godine, ovog puta između Reala i Atletika. Vodile su "jorgandžije" do 93. minuta golom Godina, a onda je Ramos doneo produžetke, u kojima su "kraljevi" pregazili gradskog rivala.

Ponovo Španci i ponovo Real i Atletiko 2016. godine. Sada su stigli do penala, a Real je ponovo odneo trofej sa 5:3.

I poslednji slučaj "zemljačkog" finala su Liverpul i Totenhem iz sezone 2018/19, koje su "crveni" dobili sa 2:0.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track