KOLUMBIJA NEĆE VIDETI FUDBALSKI SPEKTAKL: Ulični protesti otkazali Kup Amerike
Foto: AP Andres Gonzalez

TURNIR POD ZNAKOM PITANJA

KOLUMBIJA NEĆE VIDETI FUDBALSKI SPEKTAKL: Ulični protesti otkazali Kup Amerike

Fudbal -

Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) saopštila je prošle noći da Kolumbija neće biti domaćin Kupa Amerike narednog meseca, a odluka je doneta usred talasa uličnih protesta protiv kolumbijskog predsednika Ivana Dukea.

Nekoliko sati ranije kolumbijske vlasti su zatražile od CONMEBOL-a da odloži turnir, koji takođe organizuje i Argentina.

Ministar sporta Ernesto Lusena rekao je novinarima da je Kolumbija tražila pomeranje turnira za novembar, ali su iz CONMEBOL-a saopštili da to nije moguće i da će "narednih dana odlučiti o izmeštanju utakmica koje je trebalo da budu odigrane u Kolumbiji".

Kolumbija
foto: AP Andres Gonzalez

Argentinski predsednik Alberto Fernandes je u utorak izjavio da će njegova zemlja razmotriti mogućnost da ugosti ceo turnir ako Kolumbija ne bude mogla da bude domaćin zbog socijalnih nemira.

Protesti u Kolumbiji počeli su 28. aprila nakon što je predsednik Ivan Duke pokušao da progura povećanje poreza usred pandemije.

Iako se on brzo povukao, demonstranti su ostali na ulicama. Oni se žale na niz stvari od slabog zdravstvenog i obrazovnog sistema u Kolumbiji do spore primene mirovnog sporazuma iz 2016. godine sa marksističkim pobunjenicima.

Prošle nedelje, policija i demonstranti su se sukobili u kolumbijskim gradovima Pereira i Barankilja, od kojih je drugi trebalo da bude domaćin finala Kupa Amerike.

Kolumbija
foto: AP Andres Gonzalez

Bogota, Medeljin i Kali, gradovi koji je trebalo da budu domaćini, takodje su bili poprište sukoba. Utakmice Kupa Libertadores i Sudamerikana su morale biti premeštene u druge zemlje.

Utakmica kolumbijske Amerike i brazilskog Atletiko Mineira u Kupu Libertadores prošle nedelje prekidana je nekoliko puta zbog suzavca koji je korišćen da rastera demonstrante.

Pored protesta u kojem je do sada nastradalo 42 ljudi, a više od 1.700 povredjeno, Kolumbija se suočava i sa trećim talasom epidemije korona virusa sa rekordnim brojkama zaraženih i umrlih na dnevnom nivou.

Odluka o uklanjanju Kolumbije kao domaćina turnira ne osigurava mirnije dane za Kup Amerike. Argentina je nedavno dostigla rekordni broj novozaraženih i smrtnih slučajeva od kovida-19 na dnevnom nivou. Ova zemlja je do sada prijavila više od 3,4 miliona slučajeva zaraze i više od 72.000 umrlih od korona virusa.

Kup Amerike trebalo bi da bude odigran od 13. juna do 10. jula.

U Grupi A su Argentina, Bolivija, Čile, Paragvaj i Urugvaj, a u Grupi B Brazil, Kolumbija, Ekvador, Peru i Venecuela.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track