MOJ PRVI AUTO (3) Ivan Ćurković: "Mercedes 300 D", koji sam vozio u Sent Etjenu, završio je u klupskom muzeju, gde je i danas!
Foto: Kurir

serijal kurira

MOJ PRVI AUTO (3) Ivan Ćurković: "Mercedes 300 D", koji sam vozio u Sent Etjenu, završio je u klupskom muzeju, gde je i danas!

Fudbal -

U moje vreme u Francuskoj su se uglavnom vozili francuski automobili, ja sam među retkima imao "nemca"!

Ivan Ćurković, legendarni golman Vežela, Partizana, Sent Etjena i reprezentacije Jugoslavije, rado se prisetio svog prvog automobila u serijalu Kurira "Moj prvi auto".

Mercedes 300 D
foto: FK Sent Etjen

Bivši predsednik Partizana i Olimpijskog komiteta Srbije, poput mnogih sredinom prošlog veka, vozio je "bubu".

"Vozački ispit sam položio 1963. u Mostaru, gde sam rođen. Već naredne godine sam prešao da živim u Beograd, kada sam započeo svoju avanturu u Partizanu. Jedan moj Mostarac radio je u "Folksvagenovom" servisu u Zemunu, pa sam preko njega došao do svojih prvih kola", počeo je razgovor Ćurković.

PENAL DRAMA REŠILA OSVAJAČA KUPA: Crveno-beli nakon RULETA savladali Partizan i osvojili toliko čekanu DUPLU KRUNU! VIDEO

Kakav je bio vozni park Partizana tada?

"Šarenolik, ali dosta nas je imalo "bubu". Ja je, inače, prve godine i nisam mnogo vozio. Živeo sam na Voždovcu, blizu stadiona, pa sam peške išao na treninge, dok sam po gradu često koristio tramvaj".

Ivan Ćurković
foto: KURIR

Šta ste još vozili?

"Kad sam otišao u Francusku, kupio sam "reno 16". Onda mi je čuveni Paja Samardžić rekao: "Ma kupi 'mercedes', to su ti sigurna kola." Poslušao sam ga i vrlo brzo uzeo "mercedes 220", sive boje. Baš dobra kola. Kupio sam ga isključivo zbog putovanja sa porodicom, a ne zbog nekog luksuza. U šali su me zvali "kapitalist". Posle sam kupio "mercedes 240", a onda i čuveni "mercedes 300 D". E, taj mi je u posebnom sećanju".

Mercedes 300 D
foto: FK Sent Etjen

Po čemu ga posebno pamtite?

"U sklopu stadiona Sent Etjen gradio se Muzej fudbala. Pošto sam stekao veliku popularnost u tom klubu, ponudio sam se da prodam 300 D i dam novac za izgradnju muzeja. Ali je kustos muzeja imao bolju ideju. Odlučili su da kranom podignu na gornji sprat muzeja moj "mercedes", a na šoferšajbni su se prikazivali inserti iz najslavnijih dana kluba Sent Etjen. Posetioci Muzeja fudbala i dan-danas imaju priliku da ga vide. Inače, u moje vreme u Francuskoj su se vozila uglavnom francuska kola. Među retkima sam imao nemački auto".

Koji auto danas vozite?

"Trenutno vozim "pežo 607", veliku limuzinu, u pitanju je limitiran broj modela", završio je Ćurković.

Kurir sport / D. L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track