EURO 2020: Škotska okončala čekanje dugo 23 godine
Foto: Profimedia

EVROPSKO PRVENSTVO 2021

EURO 2020: Škotska okončala čekanje dugo 23 godine

Fudbal -

Povratak Škotske na veliki međunarodni fudbalski turnir posle 23 godine čekanja bio je savršeno tempiran.

Prvu utakmicu na nekom završnom tuniru na domaćem stadionu Škotska će odigrati 14. juna u Glazgovu kada će odmeriti snage sa Češkom.

Hempden Park drži rekord po posećenosti za klupsku utakmicu u Uefa takmičenju, kada je oko 136.000 navijača pratilo pobedu Seltika protiv Lidsa u polufinalu Kupa evropskih šampiona 1970. godine.

Moderni Hempden Park, kapaciteta 52.000 mesta, na Evropskom prvenstvu će ugostiti oko 12.000 navijača, u skladu sa merama zbog pandemije korona virusa.

Međutim i to je dovoljno da Škotska računa da ima prednost domaćeg terena, smatra legendarni trener Mančester junajteda Aleks Ferguson.

Aleks Ferguson
Aleks Fergusonfoto: EPA Peter Powell

"Znam da je to samo 12.000 ljudi, ali 12.000 na Hempden Parku je kao oko 50.000 na Vembliju", rekao je Ferguson.

Koliko je Škotskoj značilo to što se konačno plasirala na veliko takmičenje najbolje su pokazale suze napadača Rajana Kristija novembra prošle godine, posle pobede nad Srbijom u finalu baraža.

"Plakao sam kada sam ga video kako plače. Rajan Kristi je plakao za sve navijače Škotske. To pokazuje koliku ljubav Škotska ima prema fudbalu", rekao je Ferguson.

Fudbal nije mnogo mazio Škotsku, otkako je ta selekcija eliminisana sa Svetskog prvenstva 1998. godine porazom od Maroka 0:3.

Izbor Škotske pre sedam godina za jednog od domaćina poklon je Uefe kao pomoć pri ponovnom pokretanju sistema. Druga pomoć Uefe bila je promena sistema kvalifikacija.

Euro 2020, Evropsko prvenstvo, fudbal, trofej, Uefa
foto: Profimedia

Ipak, Srbija je bila favorit u Beogradu, a još više posle izjednačenja u 90. minutu čime je nadoknadjen gol Kristija za vodjstvo Škota. Ipak, kada je golman Dejvid Maršal odbranio penal u petoj seriji, Škotska je krenula put Evropskog prvenstva.

Kao nagrada za svih pet pogodjenih penala i protiv Izraela i protiv Srbije, stigle su utakmice protiv Češke i Hrvatske na Hempden Parku i put na Vembli na duel protiv Engleske u Grupi D.

"Jedina stvar na koju bih upozorio je previše pažnje na utakmici sa Engleskom", naveo je Ferguson i istakao da je "imperativ" pobediti Čehe.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track