OGLASIO SE VLASNIK ŠTAMPARIJE KOJI JE HRVATIMA STAVIO USTAŠKI GRB NA DRES: I on pokušava da se opravda od SKANDALA
Foto: Profimedia

bura se ne stišava

OGLASIO SE VLASNIK ŠTAMPARIJE KOJI JE HRVATIMA STAVIO USTAŠKI GRB NA DRES: I on pokušava da se opravda od SKANDALA

Fudbal -

Fudbaleri Hrvatske sve vreme tokom učešća na Evropksom prvenstvu imali pogrešna obeležja na dresu!

Naime, na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice Evropskog prvenstva bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje belo, prenose hrvatski mediji.

Naravno, na zvaničnom državnom grbu prvo polje je crveno.

Grb s prvim belim poljem uveli su Ante Pavelić i njegovi ustaše 1941. godine, a iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svetskom ratu, piše index.hr.

Za vreme SFRJ je Federalna Država Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

HNS je objavio da će odmah istražiti sve okolnosti, a ispostavilo se da je za štampu na dresovima odgovorna štamparija iz Varaždina.

Njen vlasnik, Damir Kumek, oglasio se i rekao da se izvinjava svima i da se ograđuje, te da nije bilo nikakve namere i da je sve samo greška.

- Ovo mi je sad ludnica. Mogu da kažem da se svim srcem ograđujem da je to napravljeno namerno i od bilo kakvih insinuacija u tom smeru. Niti smo mi namerno tako štampali niti je to bilo ko od nas tražio. Apsolutno je reč o slučajnosti i grešci - izjavio je Kumek za Jutarnji list.

Njega su zvali i iz 24 sata, gde je rekao da je u pitanju njegova greška prilikom vektorske obrade grba.

- Bila je to nenamerna greška, isključivo moja, prilikom vektorske obrade grba. Napravio sam grešku. Ja sam grafičar i bavim se grafikom, isključivo time i ničim drugim. Nikakve konotacije na tu temu nema. Napravio sam grešku - rekao nam je vlasnik firme.

Povodom ovog skandala oglasio se i Hrvatski fudbalski savez, koji ističe da će tražiti odgovornost štamparije, ali naglašava da je greška učinjena nenamerno.

- Svu štampu na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi firma "Sitotisak Decolor", uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primiećena.

- Hrvatski nogometni savez tražiće odgovornost od firme "Sitotisak Decolor" te interno disciplinovati radnike odgovorne za ovaj nenameran propust, zbog kojeg se izvinjavamo javnosti i hrvatskim navijačima. Svakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namernom izvrtanju hrvatskog grba koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom sveta - navedeno je u saopštenju NHS.

Podsetimo, reprezentacija Španije pobedila je Hrvatsku u osmini finala Evropskog prvenstva sa 5:3 i naše zapadne komšije poslala kući.

Meč je obeležila sjajna igra Španaca, ali i neverovatne greške Hrvata.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track