ENGLEZI NA KORAK OD ISTORIJE Gordi Albion posle produžetaka i SUMNJIVOG PENALA izbacio Dance i zakazao FINALE sa Italijanima VIDEO
Foto: EPA

EP

ENGLEZI NA KORAK OD ISTORIJE Gordi Albion posle produžetaka i SUMNJIVOG PENALA izbacio Dance i zakazao FINALE sa Italijanima VIDEO

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Engleske prvi put u istoriji se plasirala u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu na Vembliju posle produžetaka pobedila Dansku sa 2:1.

Danska je povela u 30. minutu golom Mikela Damsgora iz slobodnog udarca, Engleska je izjednačila autogolom Simona Kjera u 39. minutu, a gol odluke postigao je Hari Kejn u 104. minutu.

Engleska će se za titulu prvaka Evrope, prvu veliku titulu posle 55 godina, boriti sa Italijom koja je u prvom polufinalu slavila protiv Španije posle penala.

Fudbaleri Engleske su na početku meča imali inicijativu, ali je Danska povela u 30. minutu posle bespotrebnog faula koji je napravio Luk Šo. To je kaznio Damsgor sjajnim udarcem iz slobodnog udarca sa oko 25 metara.

Sterling je nakon toga propustio veliku priliku za izjednačenje, ali je Engleska samo minut kasnije ipak poravnala rezultat. Saka je s krila poslao loptu ka Sterlingu, ali je ispred fudbalera Engleske uklizao Kjer i poslao loptu u sopstvenu mrežu.

Obe ekipe su imale šanse i u nastavku, ali golova nije bilo pa je meč otišao u produžetke.

Danci su "pali" na početku prvog produžetka, pa je Engleska bila ta koja je držala loptu u svom posedu i napadala, a to se isplatilo u finišu tog dela igre.

Sterling je ušao u kazneni prostor, oborio ga je Mele, a sudija Dani Makele je odmah pokazao na penal. VAR je potvrdio odluku arbitra, pa je loptu uzeo Kejn.

Udarac Kejna sa bele tačke sjajno je odbranio Kasper Šmajhel, ali je napadač Totenhema natračao na odbijenu loptu i u 104. minutu je poslao u mrežu za veliko slavlje na Vembliju.

Finale se igra u nedelju od 21.00 na Vembliju.

1 / 18 Foto: EPA

TOK MEČA:

Kraj meča!

120. minut - Odbranio je Šmajhel zicer Sterlingu.

106. minut - Počeo je drugi produžetak.

105. minut - Završen je prvi produžetak.

104. minut - GOOOOOOOL! Engleska dolazi do prednost golom Hari Kejna koji je pogodio posle promašenog penala i odbrane Šmajhela.

103. minut - PENAL za Engleze! Zbog faula nad Sterlingom sudija je pokazao na belu tačku. Posle gledanja VAR-a sudija je potpvrdio svoju odluku.

98. minut - Kakav pritisak Engleza, Šmajhel je najpre odbranio težak šut Griliša, a zatim je Sterling poslao loptu visoko i neprecizno. Toalna dominacija Engleza koji deluju mnogo svežije, dok Danska igra više i ne postoji.

Engleska, Danska
foto: EPA

96. minut - Dvostruka izmena kod Engleza, Foden i Henderson su u igri, a Maunt i Rajs idu na klupu.

94. minut - Ne da Šmajhel Kejnu da mu zatrese mrežu. Sjajno je kapiten Engleske prošao po desnom krilu pored Mejlea i šutirao iskosa iz teške pozicije, ali je Šmajhel bio na mestu.

91. minut - Počeo je prvi porudžetak.

Završen je regularni deo igre, idemo u produžetke.

90.+3 minut - Probao je Filips sa ivice šesnaetserca, ali dosta neprecizno.

90. minut - Utakmica je produžena za šest minuta.

82. minut - Drastično je opao tempo igre, izgleda da su obe reprezentacije spremne na produžetke.

72. minut - Drugi žuti karton na meču, dobio je Vas zbog faula kojim je sprečio kontru Engleza.

64. minut - Šansa za šansom na Vembliju. Probao je Maunt, ali pravo u Šmajhela.

Engleska
foto: EPA

59. minut - Probao je Dolberg sada iz okreta sa ivice šesnaesterca, ali pravo u Pikforda koji je dobro branio večeras, za sada.

55. minut - Spektakularna odbrana Šmajhela nakon pokušaja glavom Megvajera glavom, ali golman Danaca je pokazao zašto je trenutno jedan od najboljih u Evropi.

52. minut - Najbolja šansa za Dolberga na meču. Namestio se na desnu nogu i probao po zemlji u bliži ugao desnom nogom, ali odlična odbrana Pikforda. Na kraju sudija je ipak pokazao da je Danac bio u ofsajdu.

50. minut - Prvi žuti karton na meču dobio je Megvajer posle grubog faula u napadu nad Megvajerom.

46. minut - Počeo je drugi deo igre.

Pogledajte gol Danaca o kome će se dugo pričati.

45. minut - Završen je prvi deo igre. Nije bilo nadoknade vremena.

39. minut - GOOOOOOOOL! Izjednačili su Englezi autogolom Kjera, a samo par minuta nakon promašaja zicera Sterlinga.

35. minut - Imali su Englezi odličnu priliku da izjednače takođe iz prekida, ali Sterling je izveo slobodnjak dosta slabo, pogodio je živi zid i propala je odlična prilika.

30. minut - GOOOOOOOOOL! Kakva BOMBA Damsgarda sa više od 30 metara. Blizu smo senzacije na Vembliju.

25. minut - Probao je iz daljine Damsgard, oprobao je svoj šut sa ivice šesnaesterca, Pikford se nije pomerio, ali lopta ide tik pored prečke. Danci su sada dosta konkretniji i opasniji, ali Englezi vrebaju šansu iz kontre i prekida, baš kao po običaju.

Meč sa tribina posmatra i legenda engleskog fudbala Dejvid Bekam.

Engleska, Danska
foto: EPA

16. minut - Prva prilika za Dance, probao je Dolberg, ali lak zadatak za Pikforda.

15. minut - Ambiciozno je probao Kejn sa ivice šesnaesterca iz okreta, ali dosta neprecizno i lopta ide daleko preko prečke.

Veliki skandal pre početka meča obeležio je dosadašnji deo utakmice.

13. minut - Došao je Sterling do lopte po levoj strani sa svoje pozicije, namestio se na desnu nogu i oprobao šut, ali dosta je to bilo slabo i lak posao za Šmajhela.

10. minut - Duga lopta za Dolberga, ali nakon remplovanja Megvajer je izašao kao pobednik iz duela i Danci su ostali bez prave prilike. Za sada oprezno na obe strane i još uvek traje odmeravanje snaga.

3. minut - Šo je nagazio igrača Danske, imao je sreće da nije dobio žuti karton.

1. minut - Utakmica je počela

BLOG UŽIVO:

- Italija je prvi finalista evropskog prvenstva,

Njihovim navijačima se neće svideti ova informacija

- Igrači su izašli na zagrevanje

1 / 3 Foto: EPA

- Sjajna atmosfera u Londonu uoči utakmice.

1 / 5 Foto: EPA

- Danci su do polufinala došli uprkos na svu sreću izbegnutoj tragediji kad je njihov najbolji igrač Kristijan Eriksen dobio srčani udar na terenu zbog kojeg reanimiran na licu mesta.

SASTAVI :

Engleska: Pikford - Voker, Stouns, Megvajer, Šo - Rajs, Filips - Sterling, Maunt, Saka - Kejn.

Danska: Šmajhel - Vestergor, Kjer, Kristensen - Striger, Dijelni, Hojbjerg, Mele - Damsgor, Brajtvajt, Dolberg.

SUDIJA: Dani Makeli ( Holandija)

STADION: Vembli ( London)

- Danci nezadovoljni što nisu dobili dozvolu da doputuju u London u zbog novog soja koronavirusa. Strasti su verć uzavrele.

-Golman Danske Kasper Šmajhel spustio nadobudne Engleze

- Englezi igraju za prvo finale Evropskog prvenstva u istoriji

Domaćini će imati veliku podršku s tribina, s obzirom na to da gostujućih navijača praktično neće ni biti zbog obaveznog karantina po ulasku u Veliku Britaniju zbog koronavirusa.

Posle velike pobede protiv Nemačke u Londonu i ubedljivog trijumfa nad Ukrajinom u Rimu, na Ostrvu je euforična atmosfera i Englezi čine sve kako bi nacionalnom fudbalskom timu olakšali put do evropskog trona.

- Igramo polufinale u našem hramu fudbala, dakle, imaćemo motiva. Danska je dokazala da ima dobar tim. Ali fokusirani smo na sebe i plasman u završnu predstavu - rekao je defanzivac Hari Megvajer.

Selektor Engleske Garet Sautgejt izjavio je da je na Vembliju svaki meč poseban:

- Biće sjajna utakmica, a to što smo domaćini ne garantuje nam pobedu. Nikada nismo bili u finalu Evropskog prvenstva. To je veliki izazov i pruža nam se prilika da ispišemo istoriju.

Novo radno vreme

Pabovi rade do 23.15 sati

Premijer Velike Britanije Boris Džonson produžio je radno vreme pabova u nedelju uveče do 23.15 časova kako bi navijači u karakterističnom ostrvskom ambijentu mogli da uživaju u finalu Evropskog prvenstva u fudbalu, pa čak i ako bude produžetaka i penala.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track