JEDAN SRBIN JE MNOGO ZASLUŽAN ZA TITULU ITALIJANA: Manćini i Vijali i rukopis Vujadina Boškova
Foto: Profimedia, FC Sampdoria, AC Milan

učenici i učitelj

JEDAN SRBIN JE MNOGO ZASLUŽAN ZA TITULU ITALIJANA: Manćini i Vijali i rukopis Vujadina Boškova

Fudbal -

Čuveni Vujke nije bio zaljubljen u "katenaćo" već u lep i napadački fudbal. Njegovu fudbalsku filozofiju je na Evropskom prvenstvu primenio selektor "azura"

Italija je novi šampion Evrope. Sasvim zasluženo s obzirom na sve ono što su “azuri” i njihov selektor Roberto Manćini pokazali tokom Evropskog prvenstva. Ipak, gledajući igru Italijana, bez njihovog čuvenog “katenaća”, svako ko se iole razume u fudbal mogao je da vidi rukopis legendarnog Vujadina Boškova.

Euro 2020, Italija, Engleska
foto: Profimedia

Upravio je čuveni Vujke bio trener koji je u svet “velikog fudbala” uveo dvojicu možda i najzaslužnijih ljudi za osvajanje evropske titule od strane “azura” – selektora Roberta Mančinija i tim menadžera Đanluku Vijalija. Daleke 1986. legendarni srpski trener zatekao je u Đenovi dvojicu talentovanih klinaca i usadio im osnove modernog i lepog fudbala. Za pet godina Vujadin Boškov, Srbin iz Begeča pored Novog Sada, stigao je od Serije B do titule u Seriji A, a glavni igrači malene Sampdorije bili su upravo Roberto Mančini i Đanluka Vijali. Obojica će kasnije napraviti fantastične fudbalske karijere, Mančini u Laciju, a Vijali u Juventusu. Ali, u njihovom kodu i shvatanju modernog fudbala ostaće ono Vujketovo – dominacija u pas igri, posedu lopte, te maksimalnom napadu na gol protivnika u čiju svrhu će biti iskorišćeni sav talenat i kreativnosrt fudbalera.

I nisu samo Roberto Mančini i Đanluka Vijali bili jedini Vujketovi učenici koji su Italiji doneli titulu čekanu 53 godine. U stručnom štabu bili su i dobropoznati ćelavac italijanskog fudbala Atilio Lombardo, te Fausto Salsano i Đulio Nućari, sve bivši fudbaleri Sampdorije stasali pod Boškovljevim vođstvom.

I sve Mančinijeve izmene u finalu protiv Engleske bile su pun pogodak, kao u onoj legendarnoj utakmici za pamćenje na EP 2000. Kada je Jugoslavija pod vođstvom Vujadina Boškova gubila od Slovenije 0:3, a na kraju zahvaljujući Savi Miloševiću i Ljubinku Druloviću stigla do 3:3 i prilike za potpuni preokret i trijumf.

Vujadin Boškov
foto: Saša Pavlić

I da se razumemo, Italijani su pobedu u finalu EP zaslužili i pre penala, jer su bili bolji rival. Uživali su u igri, u posedu lopte, stvaranju šansi, svemu onome za šta je živeo legendarni Vujadin Boškov.

Legendarne i šmekerske izjave Vujadina Boškova

*Ako muškarac više voli ženu nego hladno pivo i finale na TV, to možda jeste prava ljubav, ali taj nije pravi muškarac.

*Da bi postigao gol, moraš da šutiraš.

*Bolje je jednom izgubiti sa 6:0, nego šest puta sa 1:0.

*Lopta ulazi u mrežu, kad Bog tako kaže.

*Ako pobedimo mi smo pobednici, a ako izgubimo, onda smo gubitnici.

Kurir sport /A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track