ZVEZDA I PARTIZAN ZAJEDNO U LIGI ŠAMPIONA? Istorijske kvalifikacije za SRPSKE klubove: Svaki BOD je bitan!
Foto: @starsport

KOEFICIJENT

ZVEZDA I PARTIZAN ZAJEDNO U LIGI ŠAMPIONA? Istorijske kvalifikacije za SRPSKE klubove: Svaki BOD je bitan!

Fudbal -

Kvalifikacije za evropska takmičenja koja ove sedmice počinju za srpske klubove, verovatno su najvažnije do sada

Razlog je taj što imamo šansu dodatno popravimo nacionalni koeficijent i da tako od sezone 2023/24 imamo pet predstavnika, od toga čak dva u Ligi šampiona!

Srbija trenutno ima četiri predstavnika: Crvenu zvezdu od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno Partizan, Vojvodinu i Čukarički koji startuju iz druge runde kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a to bi uskoro moglo da se popravi i na bolje ako bi srpski klubovi uspeli da osvoje dovoljan broj bodova koji će omogućiti skok na listi među prvih 15 zemalja u Evropi.

Prethodnu godinu smo završili na 16. mestu UEFA rang liste, a pošto su obrisani rezultati iz sezone 2016/17, koja je bila loša za srpske klubove, skočili smo trenutno do 13. mesta.

Trenutno smo na 23,875 bodova, iza nas su zemlje poput Kipra, Švajcarske, Hrvatske i Turske, a da bismo ostali u 15 najjačih liga Evrope - projekcije su da su makar dva srpska tima neophodna u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

Naravno to se pre svega očekuje od Zvezde i Partizana, ali vrlo je važno šta će uraditi Vojvodina i Čukarički. Svaki bod je bitan.

Ako iskoristimo ovu šansu i na kraju sezone budemo u 15 najboljih liga Evrope, onda bi Srbija od 2023/24 imala dva predstavnika u Ligi šampiona, jednog u Ligi Evrope i dva predstavnika u UEFA Konferencijskoj ligi.

U tom slučaju bi šampion kvalifikacije počinjao od drugog kola kvalifikacija Lige šampiona, na "stazi prvaka", dok bi drugoplasirani igrao od drugog kola kvalifikacija na "stazi ligaša".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track