Bojan Jorgačević imao sreće!

Bog ga pogledao

Bojan Jorgačević imao sreće!

Fudbal -
Nezgode na terenu poput Jorgačevićeve često su imale tragične posledice

Srećom, bez posledica.Čuvar mreže Briža Bojan Jorgačević za dlaku je izbegao smrt kad je pokušao da spreči pogodak Beršota, pošto je od siline udarca u glavu Srbin prošao „samo“ sa potresom mozga i frakturom lobanje! Koliko je Srbin imao sreće, najbolje govori činjenica da su najmanje šestorica golmana u poslednjem veku na identičan način izgubila život, pa bi 18. avgust trebalo da slavi kao drugi rođendan.Jorgačević je u 60. minutu meča prvenstva Belgije između Briža i Beršota, u duelu s napadačem gostiju, dobio jak udarac u glavu i ostao da leži na terenu u lokvi krvi, ali nakon samo stotinak sekundi ustao je i odlučio da ostane među stativama do kraja meča. Posle utakmice lekari su konstatovali potres mozga i zašili mu glavu, dobio je čak 15 kopči, a iako je prizor bio stravičan, Srbin je imao mnogo sreće.Njegovim kolegama iz Rusije, Škotske i Engleske skoro identične požrtvovane odbrane bile su poslednja stvar koju su uradili u životu. Poslednji slučaj pogibije nekog profesionalnog golmana na fudbalskoj utakmici dogodio se početkom veka u Mačkali, kad je 23-godišnji čuvar mreže CSKA izgubio život nakon sudara s napadačem Anžija Budunom Budunovim.Podsetimo, golman Čelsija Petr Čeh pre šest godina je dobio silovit udarac kolenom u glavu od napadača Redinga Stivena Hanta i, zahvaljujući lekarima, izbegao sigurnu smrt.

Kasiljas kao BojanNepuna 24 sata nakon Bojanovog incidenta, i golman Reala Iker Kasiljas umalo nije nastradao. Španac je pao u komu posle sudara sa saigračem Pepeom i seća se samo da je lopta završila u golu i da je do kraja meča bio kao u bunilu.Najbizarniju smrt među golmanima doživeo je 15-godišnji Rumun Ferenc Biro, kome je na treningu nižerazredne ekipe Niražul prečka pala na glavu i ubila ga.

Sergej Perkun i Jon Kristbjornson
Sergej Perkun i Jon Kristbjornson

Golmanske tragedije1919. MontevideoRoberto Čeri (Urugvaj), sudar sa igračem selekcije Čilea1931. Glazgov Džon Tomson (Seltik), udarac nogom u glavu u derbiju s Rendžersom1933. RejkjavikJon Kristbjornson (Valur), udarac nogom u glavu1936. LondonDžimi Torp (Sanderlend), udarac nogom u glavu u duelu sa Čelsijem2001. MoskvaSergej Perkun (CSKA), sudar sa igračem Anžija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track