POZNATI KARDIOHIRURG OTKRIVA ZA KURIR: Donaldu pisalo da nije mogao da igra za Zvezdu, ali nije bilo medicinskog osnova za to
Foto: Printscreen

fudbal i zdravlje

POZNATI KARDIOHIRURG OTKRIVA ZA KURIR: Donaldu pisalo da nije mogao da igra za Zvezdu, ali nije bilo medicinskog osnova za to

Fudbal -

Predsednik Medicinske komisije FS Srbije Miljko Ristić smatra da se za fudbalski vikend u Evropi kada se strahovalo za život trojice fudbalera, uzroci mogu tražiti i u pandemiji koronavirusa, promenama temperature, ali pre svega u kardiološkim problemima

Poznati kardiohirurg Miljko Ristić, rekao je za Kurir da se ponavlja priča da fudbalerima tokom utakmice ili na treningu pozli, kao i da im je tada život ugrožen jer ostaju bez svesti. On je napomenuo i da se širom sveta nedeljno odigra više od hiljadu utakmica, pa je i veća verovatnoća da se tako nešto desi u fudbalu kao najpopularnijem sportu. Za protekli vikend sada bila su čak tri zabrinjavajuća slučaja u Evropi.

Kristijan Eriksen, bolnica, Euro 2020
foto: Profimedia

- Ne mogu se dovoditi u vezi, iako su se praktično desila u razmaku od samo par dana. Prvo treba videti da li su imali zdravstveni sertifikat da mogu da igraju fudbal, da li su prošli neophodne kardiološke preglede. Takve stvari, da igrač padne na teren iz čista mira, ne dešavaju se zbog povrede mišića ili tegoba hronične prirode. Međutim, iznenadna srčana događanja nisu više tako retkost ni kod zdravih ljudi, pa i profesionalnih sportista. Imamo svež primer najboljeg fudbalera Danske Kristijana Eriksena sa Evropskog prvenstva, o kome se baš mnogo pričalo i diskutovalo. Iz prakse znamo da odluke lekara koji rade u klubovima nisu merodavne. I kada odete na neki pregled može da se desi da vam lekar napiše jedno, a u pitanju je u stvari nešto sasvim drugo - rekao je Miljko Ristić, predsednik Medicinske komisije FS Srbije.

Kao član Upravnog odbora Crvene zvezde, prof. dr Miljko Ristić bio je veoma dobro upoznat sa slučajem bivšeg veznog igrača crveno-belih", Holanđanina Mičela Donalda.

Mičel Donald
foto: Dragana Udovičić

- Kada je stigao u Beograd, u medicinskoj dokumentaciji Donalda je pisalo da ne može da igra fudbal. Ali, kasnije smo utvrdili da to nije imalo medicinsku osnovu i na sreću on je imao zapaženu ulogu u Zvezdi - kazao je Ristić. O uzrocima opasnog kolabiranja fudbalera, Ristić je pomenuo i pandemiju koronavirusa, kao i promene u temperaturama.

- U kardiološkim kartonima svih fudbalera trebalo bi da piše da li postoji rizik za ozbiljne probleme, ali nažalost toga nema i ako imaju sertifikat, svi mogu slobodno da igraju - zaključio je Miljko Ristić.

Tri dramatična slučaja

Prvenstvo Francuske: Marselj - Bordo (nedelja uveče, fudbaler gostiju Samjuel Kalu se srušio u petom minutu meča) Nemačka treća liga: Viktorija, Berlin - Kajzerslautern (nedelja, 13.00 - nepomičnom fudbaleru gostiju Feliksu Geceu u 71. minutu spasavali život posle sudara sa protivničkim igračem. Feliks je rođeni brat Marija Gecea, strelca pobedonosnog gola za Nemačku protiv Argentine u finalu Svetskog prvenstva u Brazilu 2014) Hrvatska liga: Dinamo - Gorica (petak uveče, srušio se posle meča fudbaler Zagrepčana Lirim Kastrati iz tzv. Kosova)

Lubenica za osveženje

Zanimljiva scena iz prvog kola Bundes lige viđena je sredinom drugog poluvremena na meču Augsburg - Hofenhajm (0:4), kada su se igrači osvežili tako što su jeli lubenicu. - Sudija je obavezan ako je temperaura iznad 32, a negde 35 stepeni, to je rastegljivo, da odredi pauzu sredinom prvog i drugog poluvremena za osveženje. Ako je hladno vreme, na minus 15 i više ne može da se igra, izuzev ukoliko klubovi sami pristanu - pojasnio je Miljko Ristić.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track